Vandaag las ik op Facebook een stuk tekst uit een speech van Steve Jobs over hoe de naderende dood hem hielp om de grote keuzes in het leven te maken. Over hoe verwachtingen, trots, angst voor afwijzing en mislukking van hem af vielen. Te herinneren dat hij zou gaan sterven nam elk idee dat hij iets te verliezen had van hem af: “Je bent al naakt en er is geen reden om je hart niet te volgen.”

Ongeveer een jaar geleden legde ik de laatste hand aan de productie van mijn album ‘Alles Beweegt’. Het maken van dit album kwam voort uit een krachtig hartsverlangen. Al had ik het willen ontkennen, er was geen ontkomen aan. Elke keer als ik mijn gitaar vastpakte en begon te spelen, knalde ik uit elkaar van een kracht die me als vanzelf bewoog. Er waren wat jaren nodig om uit te komen bij dit punt waarop alles bij elkaar kwam.

Toen ik negentien was, vertrok ik voor onbepaalde periode naar Ierland. Met mijn gitaar op m’n rug fietste ik door het landschap, vol groen, heuvels en uitgestrektheid. Extreem vriendelijke mensen nodigden me uit in hun huis, kroeg of hotel. We dronken samen Guinness, maakten muziek en genoten van elkaars gezelschap. Het was een rijke periode waarin ik veel op straat speelde en dagelijks muziek maakte. Toen ik terug naar Nederland ging wist ik dat ik alleen maar dit wilde: gitaar spelen en zingen.

Er volgde een reis door het muzieklandschap. De wens om een album te maken was geboren en deze werd aangewakkerd door groot enthousiasme van Harry Sacksioni en zanger Hessel van Terschelling. Ik trad op door heel Nederland en schreef muziek. Ik nam een cd op, ‘Coming Home’. Deze werd goed ontvangen door pers en radio, ik werd 3FM Serious Talent, kreeg goede recensies, radio optredens en wat airplay. En toch…. Iets in mij wist dat ik nog niet had gevonden wat ik zocht.

Pas toen ik ruim twee jaar geleden op de bank zat en één van m’n nieuw geschreven liedjes speelde, wist ik dat het zover was. Ik ontplofte van de kracht die vrijkwam. Alles wat voor mij belangrijk was, kwam samen: muziek, stilte, natuur, liefde, leven. Ook de switch van Engels naar Nederlandstalig droeg hier aan bij. Ik was klaar om een nieuwe plaat te gaan maken en wilde dit met Attie Bauw doen. Hij was laaiend enthousiast en spoorde me aan om te ontdekken wat de essentie was van mijn muziek. Deze aanmoediging zette de boel in vuur en vlam en ik schreef het ene lied na het andere.

Het hele proces van het maken van ‘Alles Beweegt’ was waanzinnig, van A tot Z. Alleen dat al is voor mij het totale succes. Doen wat ik het allerliefste wil en hier volledig voor gaan. Nu komt het album bijna uit. De eerste recensie is net binnen en dat was een top recensie op Nu.nl. Een lekkere start van een nieuwe spannende periode. Ik hoop dat veel mensen net zo zullen genieten van mijn cd als ik heb gedaan van het maken ervan. Ja, dat zou waanzinnig zijn.

Jasper (Jasper Merle) is een Nederlandse zanger en bracht op 16 september zijn tweede album, ‘Alles beweegt’ uit. Na een eerste Engelstalig album zingt Jasper nu geheel in het Nederlands, waarin hij zichzelf toch beter kan uitdrukken. Jasper speelt op 22 oktober in het Ostadetheater en op 28 oktober in het Rozentheater (officiële cd-presentatie), beiden in Amsterdam.




Deel: