Na aanleiding van Racoon’s nieuwe album ‘Liverpool Rain’, al uitgekomen in mei dit jaar, tourt Racoon door Nederland. Zoals zanger Bart van der Weide meldt aan het begin van het concert gaat Racoon al een aantal jaren mee en is het helaas niet mogelijk om al hun nummers ten gehore te brengen. Toch hoopt hij dat ze de goede hebben uitgekozen en begint Racoon het concert met het nummer ‘2014’, tevens ook het openingsnummer van het nieuwe album.

De sfeer zit er vanaf het begin in de uitverkochte Oosterpoort meteen in. Misschien ook wel mede te danken aan het voorprogramma; Yevgueni. Een band uit belgië, die naar eigen zeggen bijna net zo groot is in eigen land als Racoon in Nederland. Als het publiek word gevraagd om mee te zingen met nummers als ‘Aan de arbeid’ zingt De Oosterpoort met alle gemak mee.

De energie van het meezingen gaat gewoon door bij Racoon. Meteen bij het eerste lied ‘2014’ zie je al menig publiek meezingen. De nieuwe single ‘Took A Hit’ start Racoon meteen al als tweede nummer in en de decibellen aan meezingen stijgt. Na deze twee nummers die afkomstig zijn van het nieuwe album worden er een aantal oudere nummers gespeeld. Wat grappig is dat zanger Bart van der Weide menig nummer van Racoon begint met een aantal zinnen van oude covers zoals ‘Would I Lie to You Baby’ van Charles & Eddy en ook komt ‘Clint Eastwood’ van de Gorrilaz even langs om vervolgens over te gaan in Racoon’s eigen nummers.

Als ‘Laugh About It’ langskomt krijgen we een mooie anekdote. Dit nummer is eigenlijk voor van der Weide’s grootvader, die 3 wijsheden in zijn leven had. Neem nooit iets vanzelfsprekends. Iedereen is wijs tot het tegendeel bewezen is, maar vooral, lach heel erg veel. ‘Laugh About it’ dus. Tijdens ’t concert word er flink afgewisseld tussen oude en nieuwe nummers. Van ‘Happy Family naar ‘Happy Thoughts’ en van ‘Lucky All My Life’ naar ‘Freedom’. Racoon sluit met het mooie ‘Close Your Eyes’ om daarna weer te openen met het nog mooiere ‘ Don’t Give Up The Fight’ die van der Weide opent met een wel heel persoonlijk verhaal. Vrienden die hun kindje van 2,5 zijn verloren aan kanker. Vandaar dat alle opbrengsten van dit nummer naar Stichting Jayden gaan. Een stichting die onderzoek doet naar kinderkanker. De Oosterpoort is voor het eerst in de avond even stil en de tekst van ‘Don’t Give Up The Fight’ krijgt zo ineens voor mij een hele andere betekenis. Na deze stilte barst De Oosterpoort los in ‘Love You More’. Iedereen zingt uit volle borst mee. Racoon sluit na ‘Liverpool Rain’ de avond af met een vierde toegift. ‘Thinking of You’. Ik sluit me volledig aan bij de eerste zinnen van dit lied die van der Weide een beetje heeft aangepast. ‘There are a lot of songs we didn’t do, there are a lot of songs we did’. De nieuwe en oude fans van Racoon kunnen met een gerust hart de zaal verlaten, er was voor ieder wat wils.


Foto’s (c) 2011 Shanna Wiggerman

Deel: