altEen nieuwe Europese wet zorgt ervoor dat de copyright voor artiesten word verlengd. Door deze nieuwe regel, welke ‘Cliff Richard’s Law’ genoemd word, kunnen artiesten met een lange carriére langer van hun materiaal profiteren. De huidige wet zorgt ervoor dat de originele artiesten de copyrights voor 50 jaar in handen hebben, de nieuwe EU regels zorgen ervoor dat deze met 20 jaar word verlengd.

De nieuwe wet op de copyright zal door de rechtbank geduwd worden vóór dat de bescherming op een collectie van klassieke en iconische songs uit de jaren ’60 verloopt. Frontman Roger Daltrey van The Who is zeer in zijn nopjes met de nieuwe wet en zegt: “Het is erg goed nieuws, artiesten moeten betaald worden. Er zijn duizenden kleinere artiesten wiens onafhankelijkheid gebaseerd is op de kleine hoeveelheid royalties die ze ontvangen voor het werk wat ze in de 60’s gedaan hebben, het is voor hun een soort van pensioen”.

Onder de huidige wet is de copyright voor de componisten gewaarborgd voor 70 jaar tot hun overlijden, maar de nieuwe wet behelst de artiesten die de nummers vertolken. Dit betekend dat bands als The Beatles en de Rolling Stones al werden beschermd, maar nu hebben iconische artiesten als Tom Jones en Shirley Bassey 20 jaar langer recht op hun royalties. Shirley Bassey zegt over de wet “Unlike diamonds, copyright is not forever, but i’m happy it will last a little bit longer”.

Deel: