George Kooymans, een naam die weinig introductie nodig heeft. Gaat er geen lampjes branden? Sluit dan deze pagina maar af en ga je bezig houden met andere zaken dan muziek. Nederland kent niet veel artiesten van wereldformaat, maar George Kooymans is er één van. Als mede-oprichter van Golden Earring heeft hij zijn sporen in de muziekindustrie ruimschoots verdiend. De band stond tot nu toe in totaal 389 weken in de Nederlandse Top 40 en is daarmee de succesvolste Nederlandse single-artiest in die lijst.

Met 5 hitnoteringen in de Amerikaanse Billboard Hot 100 is Golden Earring ook de succesvolste Nederlandse act in Amerika, met Twilight Zone scoorden ze in 1982 zelfs een nummer 1-hit in Billboard’s Mainstream Rock Tracks. Frank Carillo is een ander verhaal. Kans is groot dat je een album in je kast (of op je pc) hebt staan waar Frank Carillo bij betrokken is, maar wereldberoemd is hij er nooit mee geworden. Hij speelde onder andere mee op albums van Peter Frampton, Carly Simon, Golden Earring, ging op tour met The J. Geils Band, Cheap Trick, Van Halen en Tom Petty & The Heartbreakers, en schreef nummers voor Johnny Hallyday, Stray Cats, Joan Jett & The Blackhearts en niet te vergeten twee nummers op het debuut album “Toghether Alone” van Anouk.

Sinds de jaren ’90 zijn de heren bevriend toen destijds hun paden kruisten omdat Frank met spoed een studio in Nederland zocht voor zijn project met Annie Golden (ex The shirts) en hiervoor bij George terecht kwam. De relaxte opnamesessies zorgde voor de basis van een jarenlange vriendschap. Muziekcentrum De Bosuil in Weert had op 26 Augustus beide heren op het podium staan als aftrap van het nieuwe seizoen. Vorig jaar kwam na meer dan 20 jaar vriendschap dan eindelijk het eerste album van Kooymans/Carillo uit, getiteld “On Location”. De heren hadden inmiddels een hele stapel liedjes op de plank liggen en vonden het hoog tijd worden om deze ook eens op een cd te zetten. Ter promotie van het album speelde ze door Nederland en dat krijgt nu een vervolg met een viertal shows de komende week. De vaste begeleidingsband van beide gitaristen is “The Barking Dogs”. Voortgekomen uit de Rotown huisband, welke zo’n 10 jaar lang iedere zondag sessies met Nederlandse (en buitenlandse) artiesten/collega’s organiseerde bestaat voor deze gelegenheid uit Ocki Klootwijk (bass) Tijn Smit (keyboards) en Bob Langenberg (drums) Naast tracks van het album zoals “The Hudson Valley Ghost”, “Temptation”, “Maybe Roses never die”,”Armageddon”, “Don’t wanna go across the river”, “Love is the only magic”, “Chelsea Hotel”,”A Sound I never Heard”, “A Blind Love” en de titeltrack “On Location” spelen ze “If I go”, een nummer wat beide heren geschonken hebben aan “Artists for Sea Shepherd” waarmee ze aandacht vragen tegen de walvisjacht.

Verder verdelen ze de rollen eerlijk en spelen ze “Bad Out There” en “Chapel Street” van Frank Carillo en “Low Rider” en “South Side Lady” van Kooymans solo album “Jojo” Een homage aan Johnny Cash word gebracht in de vorm van “Get Rhythm”. En ook “Whatcha Gonna Do (When The Leeve Breaks)” lijkt een eerlijke keuze daar dit een nummer is van de hand van Carillo maar waar George zo gecharmeerd van was, dat dit nummer ook lange tijd een vaste plek op de setlist van Golden Earring heeft gehad. De toegift bestond uit “Red Queen” van Frank Carillo and the Bandoleros om daarna af te sluiten met “Mission Impossible” van Golden Earring.
Foto’s (c) 2011 Sander van den Berg

Deel: