Bluesrockliefhebbers die onze recensies volgen kunnen zich misschien nog wel de Italiaanse band Waines herinneren. Vorig jaar verscheen hier namelijk een recensie over hun tweede album ‘Stu’. Zelf dacht ik in eerste instantie aan een typfout toen ‘Sto’ ineens op de mat lag, maar dat blijkt dus de opvolger te zijn met elf nieuwe nummers. Dit derde album, dat de drie bandleden in slechts drie weken hebben geschreven en opgenomen, is gemixed door de met een Grammy beloonde producer Mario J. McNulty, die o.a. mixte voor David Bowie, Lou Reed en Nine Inch Nails. Liefhebbers van Lou Reed zullen Waines waarschijnlijk ook wel waarderen, maar het klinkt meer als de garageversie van The Rolling Stones of de bekendste hedendaagse bluesband The Black Keys.

‘Turn It On’ doet precies wat de titel al deed vermoeden dankzij de energie die loskomt met deze vuige bluesrock. De stemming blijft erin met ‘Time Machine’ dat ook weer dansbaar is en, ondanks de radio-onvriendelijke rauwheid, toch best catchy is. Met ‘Afrix’ en ‘Round Glasses’ toont Waines aan dat het de aandacht van de luisteraar ook kan behouden met iets rustigere nummers zonder overload aan decibellen. Helaas kennen veel daaropvolgende nummers dezelfde opbouw waardoor het hierna lastiger wordt om de aandacht erbij te houden. Deze nummers zijn niet slecht, daarmee zou ik een nummer als ‘The Pot’ veels te kort doen, maar het mist de afwisseling om ook thuis in de woonkamer te blijven boeien.

Ik twijfel er niet aan dat live-optredens van Waines een garantie zijn voor ‘los gaan’. Helaas blijft het lastig om de energie van zo’n optreden op een studioschijfje te stoppen. Laat ik gewoon eerlijk zijn: zoek je muziek waar je op een zondagmiddag geconcentreerd naar kan luisteren? Loop dan met een grote boog om ‘Sto’ heen. Draai je op een huisfeestje ook wel eens The Black Keys en denk je: ‘dat mag nog wel iets harder’? Dan is dit album zeker het proberen waard. Maar het beste lijkt me dat je de concertagenda van Waines even opzoekt en gewoon kiest voor de live-ervaring (in oktober komen ze naar Nederland). Dan kan je na afloop altijd nog het album kopen! (6/10) (Dying Giraffe Recordings)

Deel: