De afgelopen 25 jaar zijn er weer een heleboel albums uitgebracht die van grote invloed zijn op de rest van de muziekindustrie. We hebben een lijstje weten te bemachtigen van de tien albums die de muziekindustrie helemaal op zijn kop hebben gezet. Niet mee eens? Maak dan je eigen lijstje in het forum!

1. Achtung Baby
Het zevende studioalbum van U2 waarmee de band in 1991 een tweede adem vond en de groep uitgroeide tot ‘het symbool van de alternatieve rock’. Het album houdt een totale ommekeer in van de muziekkeuze van U2, zo zitten er in dit album verschillende elektronica en dance elementen en meer gitaareffecten.

2. Sign O’ The Times
Het meesterwerk van Prince uit 1987. Het dubbelalbum was het eerste album dat werd uitgebracht na het uiteenvallen van zijn voormalige begeleidingsband The Revolution. Het materiaal verschilt vrij drastisch van zijn voorganger Parade, vooral omdat het weer grotendeels een soloproject was. De muziek kent aan de ene kant een terugkeer naar de wat rauwere funk uit de tijd van 1999 en aan de andere kant een veel grotere rockinvloed dan Parade. Het album valt echter vooral op door zijn grote verscheidenheid aan composities, sfeer en muziek, maar voor een niet-conceptalbum ademt het toch eenheid uit.

3. The Queen is Dead
Het oudste album uit de top 10 dateert van 1986 en is het derde album van The Smiths, dat met het album een hele generatie Britpopmuzikanten inspireerde. Veel recensenten en muziekbladen betitelden het album als een van de beste albums ooit uitgebracht.

4. Nevermind
Net als Achtung Baby ook een plaat uit 1991, die van Nirvana tegen wil en dank het uithangbord van de grunge maakte. Het zorgde voor een doorbraak van de grunge met vele bands in navolging. Samen met andere grungebands uit Seattle (zoals Pearl Jam en Alice In Chains) veranderde het uitzicht van de commerciële muziek volledig. Het album dankte zijn succes ook aan de tegen de grungegewoonte in zuivere productie, die het album en de hit Smells Like Teen Spirit geschikt maakte om op de muziekzender MTV gespeeld te worden, wat een doorbraak voor de grunge betekende.

5. OK Computer
Het derde album van Radiohead, uit 1997, waarmee Thom Yorke en co in één klap de meest bejubelde groep op de planeet werden. Het album wordt geprezen om twee aspecten: de teksten, die soms ondoorgrondelijk zijn en veel laten zien van wat leadzanger Thom Yorke ervaart als de leegte in de huidige westerse maatschappij. Veel belangrijker was de muzikale innovatie: Radiohead zette met dit album een complexe compositie neer, met nummers als “Paranoid Android” die net als enkele andere klassiekers uit de rockmuziek (“November Rain” van Guns ‘n’ Roses, “Stairway to Heaven” van Led Zeppelin, “Bohemian Rhapsody” van Queen) diverse ‘hoofdstukken’ kennen en vele tempo- en sfeer-wisselingen.

6. It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back
De tweede plaat van rapgroep Public Enemy, uit 1988, algemeen beschouwd als hun allerbeste album en een van de bouwstenen van de moderne hiphop. De cd wordt geroemd vanwege de productie, maar ook om de sociale en politieke teksten van rapper Chuck D. Het album wordt gezien als een van de beste albums allertijden en duidelijk het beste hiphopalbum ooit.

7. Appetite for Destruction
Het debuut uit 1987 van Guns N’ Roses, dat met hits als Paradise City en Sweet Child O’ Mine een bestseller werd en hardrock salonfähig maakte. Het album is een mix van Bluesrock, punk en heavy metal, wat de plaat erg toegankelijk maakte. In de Verenigde Staten, waar de band vandaan komt, staat het album nog altijd genoteerd als het best verkochte debut-album ooit en gaf het de opening voor andere heavy metal bands om door te dringen tot de hitlijsten.

8. Rid of Me
PJ Harvey is de enige vrouwelijke artiest in deze top 10, dankzij haar tweede plaat, uit 1993. Het was het laatste album voor de split van het trio Harvey, Ian Olliver en Rob Ellis. Het album werd enorm goed ontvangen met de beste ratings die men kon gaven, en werd geprezen door op zo’n agressieve manier de donkere kant van de mensheid of de menselijke zwarte humor te laten zien.

9. Slanted and Enchanted De debuutplaat uit 1992 van Pavement, die aan de basis lag van de zogenaamde slackerrock. Net als de meeste bands onder het genre indierock, waar slackerrock onder valt, is de muziek niet commercieel en dus ook niet echt groot geworden, echter hun invloed op latere bands is daarentegen wel aanzienlijk

10. The Downward Spiral
De derde plaat van Nine Inch Nails, uit 1994, waarmee de industrialgroep rond Trent Reznor definitief doorbrak. De cd is een concept-album en een gevolg van Reznors depressie, vol boosheid, naargeestige teksten en verwijzingen naar sadomasochisme. De bijbehorende video voor het agressieve Closer haalde MTV niet ongecensureerd. Het optreden op Woodstock 1994 wordt vaak legendarisch genoemd.

Deel: