Beetje bij beetje gooit Neil Young zijn omvangrijke archiefkast om en afgaande op “A Treasure” zijn we nu in de jaren ’80 aanbeland. Gedurfd, want het werk van Young in dat decennium staat nu juist niet bekend als zijn beste. Het gebrek aan commercieel succes van middelmatige albums als “Landing On Water” (1986) en “Life” (1987) zou leiden tot een rechtszaak en uiteindelijk zelfs tot een breuk tussen Young en zijn platenmaatschappij.

“A Treasure” is een verzameling live songs, opgenomen tijdens zijn Amerikaanse tour in 1984 en 1985. Vooralsnog een dark horse in zijn oeuvre, want nadat zijn rockabilly-album “Everybody’s Rockin’” (1983) genadeloos geflopt was, besloot Young in 1984 maar eens een jaartje geen album uit te brengen.

Dat Young ondanks die commerciële misser nog helemaal into country was, bewijst “A Treasure”. Het album is opgenomen met The International Harvesters (ongetwijfeld een knipoog naar zijn succesalbum “Harvest” uit 1972), bestaande uit een verzameling ervaren countrymuzikanten en dat laat zich horen. Niet de rammelende gitaren, maar de jammerende violen hebben hier de overhand. Wie hem kent van hits als “Heart of Gold” (1972) of “Rockin’ In The Free World” (1989) zou hier bedrogen uit kunnen komen. Meer Gram Parsons dan Pearl Jam dus en meer “Comes A Time” (1978) dan “Everybody Knows This Is Nowhere” (1969). Het blijft de charme van ‘The Godfather Of Grunge’. Hij vaart al ruim veertig jaar zijn eigen koers, of zijn publiek het nu mooi vindt of niet.

“A Treasure” is een zorgvuldig geselecteerde en behoorlijk geproduceerde countryrockplaat geworden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een eerder verschenen registratie als “Live at Massey Hall 1971” (2007), bevat ook dit album weer het nodige niet eerder uitgebracht materiaal. Vijf tracks, om precies te zijn. Op het lokkertje “Are You Ready For The Country” (1972) na, wordt het werk van al zijn bekendere albums op deze registratie volstrekt genegeerd en daar valt wat voor te zeggen. Een aantal composities zouden uiteindelijk verschijnen op “Old Ways” (1985), een enkeling verscheen al op een album als Re-ac-tor (1981) en voor de rest weten we nu eindelijk waar Young zich in 1984 muzikaal mee bezighield. Met countryrock dus. Heel benieuwd wat hij verder nog voor ons in petto heeft. (7/10)(Warner)

Deel: