Het tweede album van Benny Zen the Recording Artist and The Syphilis Madmen, ‘Run Back to the Safety of the Town’ is niet alleen een mond vol, maar geeft je direct ook de illusiedat Benny Zen, het pseudoniem van singer-songwriter Pascal Deweze (Metal Molly) een album neerzet om over na te denken. Toch, met titels als ‘We don’t want your disco show around’ en ‘Maybe the day has come to speak louder’ zet het album je op het verkeerde been.

Noch Deweze die meespeelt op de CD, noch zijn de songs zo psychedelisch als ze doen klinken. Frontman van The Syphilis Madmen, het zwaar onderkende Belgisch multitalent Peter Houben (Ultracowboy, Nemo en Mitsoobishy Jacson, die laatste twee werkte Houben vanaf de jaren ’90 al met Deweze samen) is de grote dragende kracht van ‘Run Back to the Safety of the Town’. Niet alleen zijn tekst en muziek voor het overgrote deel van Houben, het hele geheel draait om Houben.

‘Run Back to the Safety of the Town’ is een mix van hillbilly texmexrock versneden met een poppy indie sausje in een alternatief jasje. Nog niet duidelijk? Nee, voor ons ook niet, en dat is juist de kracht van het album. Ook na enkele keren blijft het album verrassen, en dat niet in de minste plaats om de subliem idiote teksten van Houben.

Indien de Belgische alternatieve muziek ooit met Noordkaap, Gorki en The Clement Peerens Explosition op de kaart is gezet, is Benny Zen de artiest die haar weer op van de kaart gooit, ten favoure van zichzelf. Moet je kunnen, en ja, dat kan. (8/10) ( Kinky Star Records/Dying Giraffe)



Deel: