altWat is Gang Gang Dance, zult u zich wellicht afvragen. Dat hebben meer mensen gehad, want de New Yorkse band speelt vanavond voor een half gevulde zaal. Ten onrechte, want dit had geen enkele liefhebber van experimenteel electronische muziek mogen missen. Gang Gang Dance overtuigt op alle fronten.

De band ontstond “ongeveer” in 1999, zonder vaste formatie. Alhoewel ze wel een oefenruimte hadden, deze deelden ze onder andere met Animal Collective, gebruikten ze hem nauwelijks. Ze maakten er een sport van om niet voorbereid op een optreden te verschijnen, wat uiteraard leidde tot veel improvisatie. Inmiddels pakken ze het een stuk serieuzer aan. De overgang tussen verschillende nummers is vloeiend en de bandleden hoeven niet eens gebruik te maken van een setlist.

Door de vloeiende overgang tussen de verschillende liedjes, wordt ook het publiek de mogelijkheid ontnomen om te applaudiseren. Het publiek reageert hier wat onwennig op en begint maar door het volgende nummer heen te klappen. Het lijkt misschien vreemd, maar wellicht is dit de ultieme liefde van musici. Gang Gang Dance speelt niet voor het publiek. Het speelt voor de muziek.

Tijdens de geïmproviseerde optredens in de startfase van de New Yorkse formatie gebruikten ze van alles om op te timmeren en trommelen, van bierblikjes tot de podiumvloer. Zonder twijfel is de band zo aan hun percussiegeluid gekomen, dat zowel op het album als op het podium duidelijk aanwezig is. Het kost de band dan ook totaal geen moeite om de zaal in beweging te brengen.

Aan het einde van de avond volgt dan eindelijk de mogelijkheid voor luid applaus, waar door het publiek gretig gebruik van wordt gemaakt. Wat ons betreft verdient Gang Gang Dance een dikke 8 en een volle zaal voor een volgend optreden op Nederlandse bodem.

Deel: