altWekelijks vraag ik jullie aandacht voor een legendarisch album. Vorige week besprak ik het album 'Bat out of Hell' van Meat Loaf. Wat valt er over het album van deze keer te vertellen….Ik zou zeggen, lees het maar!! Deze week in 'Legendary Albums ….. Graceland' van Paul Simon. Een beetje muziekkenner weet wel waar de titel 'Graceland' van het in 1986 verschenen album van Paul Simon vandaan komt. Paul bezocht het huis van wijlen Elvis Presley, en  je raad het al, 'Graceland' is de naam van het landgoed van 'The King'. Paul beschouwd 'Graceland' het beste nummer dat hij ooit heeft geschreven.


Toen hij in een wat mindere muzikale periode terecht kwam na de door het publiek slecht ontvangen album 'Hearts and Bones', kreeg hij via een vriend een cassettebandje in handen van 'The Bhundu Boys'. Op deze cassette staat de track 'Gumboots' welke Simon herhaaldelijk beluisterde en later schreef hij een tekst voor een re-recording van het nummer. 'Gumboots' is de vierde track van 'Graceland'. Het grootste deel van 'Graceland' is opgenomen in Zuid Afrika met een groot aantal Zuid Afrikaanse artiesten en bands. Het werd Simon kwalijk genomen dat hij de culturele boycot die de hele wereld tegen het apartheidsregime gebroken had. Het United Nations Anti-Apartheid Committee was het hier niet mee eens en verklaarde dat het album het talent van veel Zuid Afrikaanse artiesten liet horen en geen steun betuigde aan de Afrikaanse regering. Het werelwijde succes van 'Graceland' zorgde ervoor dat een aantal van de Zuid Afrikaanse musici, en in het bijzonder 'Ladysmith Black Mambazo' internationaal bekend werd.

The Everly Brothers zingen mee op de titel-track, Linda Ronstadt laat haar vocale talent horen op 'Under African Skies', de tweede versie van het nummer geschreven door Simon en gebaseerd op Linda's jeugd. De groep Los Lobos spelen mee op de laatste track 'All Around The World or The Myth Of Fingerprints'. De grootste hit die van 'Graceland' af kwam was natuurlijk 'You Can Call Me Al', met in de videoclip Chevy Chase. Al met al heeft 'Graceland' alle ingredienten om een 'Legendary Album' genoemd te mogen worden. Het bewandeld een unieke muzikale weg, het ging onvoorstelbaar vaak over de toonbank (5-voudig platina) en staat hoog in de diverse greatest hits lijsten wereldwijd. 'Graceland' als album is een overvloed aan emotie maar vind het geluk in de donkerste tijden. Nooit voegde iemand de emoties en worstelingen van een cultuur op deze briljante manier samen op een album.

{slide=Tracklist}
   1. The Boy In The Bubble
   2. Graceland
   3. I Know What I Know
   4. Gumboots
   5. Diamonds On The Soles Of Her Shoes
   6. You Can Call Me Al
   7. Under African Skies
   8. Homeless
   9. Crazy Love Vol. II
  10. That Was Your Mother
  11. All Around The World Or The Myth Of Fingerprints

{/slide}
 

Deel: