Toen Colin ‘Kyteman’ Benders verrast werd met de muziek van La Boutique Fantastique tekende hij de Rotterdammers direct bij zijn eigen platenlabel Kytopia. Gelukkig maar, want de band stond net op het punt om zonder repetitieruimte te komen, en dat zou zonde zijn. Zondagavond presenteerd La Boutique Fantastique haar eerste album in Tivoli de Helling in Utrecht, vandaar dat wij één van de twee frontmannen, Maurits Goossens, van La Boutique Fantastique nog net voor de presentatie de oren van zijn lijf vroegen.

Hoe de band bestaat is niet conventioneel gegaan. Op het podium bestaat de band uit meer mensen dan van tevoren werd gedacht. “Samen met Tymen Bergman zijn wij de band gestart en ondertussen hebben we een grote groep muzikanten om ons heen verzameld, gelukkig. Het is sort of op projectbasis, per show veranderd de bezetting, van klein naar groot, en ook op het volgende album zullen enkele muzikanten terugkeren en komen er waarschijnlijk op bepaalde plekken weer anderen bij”, aldus Maurits.

Om La Boutique Fantastique een beetje te doorgronden moet je ze eigenlijk meerdere malen horen. De muziek is een mengelmoes tussen klassieke muziek, Franse chansons, filmmuziek, klezmer, triphop, hiphop, en nog enkele stijlen, en multi-instrumentalisten Goossens en Bergman spelen alle instrumenten als het moet zelf. “Eigenlijk zijn we meer componisten en producers, en moeten wel muzikanten erbij vragen. We spelen misschien wel veel, maar ook niet goed genoeg, en daarom hebben we een aantal shows gedaan waarbij we er muzikanten bij moesten zoeken. De eerste shows deden we bijvoorbeeld met zes man, maar bij de album-release staan we waarschijnlijk al met veertien man op het podium, een klein orkestje.” Het hele gegeven lijkt wat op de manier hoe Mike Oldfield zijn ‘Tubular Bells’ in elkaar stak, en Maurits beaamt dat: “op het podium kan je niet eens alles zelf bespelen, daarvoor is de variëteit van instrumenten te groot. We hebben dan ook bijvoorbeeld de saxofonist van de Amsterdam Klezmer Band erbij gevraagd, zeker ook vanwege de stijl, en ook de andere mensen die we erbij hebben gevraagd zijn vrijwel allemaal mensen die meerdere instrumenten kunnen bespelen en waarderen.” Dat is ook wel nodig bij La Boutique Fantastique, aangezien er verschillende stijlen door elkaar komen.

Het lijkt alsof La Boutique Fantastique veel met samples werkt, toch klopt het niet zoals je zou verwachten. “We proberen een rode draad door de muziek te houden, wat oudere muziek met een nieuw jasje, en inderdaad lijkt het vaak als of we met samples werken, maar dan maken we de muziek juist live alsof het gesampled is, en andersom. Het is niet helemaal zoals je zou verwachten. Er zit ook wel een hoop instrumenten in, en daarmee heb je veel mogelijkheden. We hebben dan ook vaak deelrepetities, want het is niet altijd makkelijk om iedereen tegelijk bij elkaar te krijgen. Gelukkig hebben we bij Kytopia de beschikking over een grote repetitieruimte in een loods, om toch de ruimte te hebben als we met z’n allen willen repeteren.”

Voor het debuut goed en wel uit is, ligt er al een heleboel extra op de plank voor de toekomst. “We hebben allebij geen conservatorium gedaan, dus we hebben alles een beetje zelf moeten leren. Veel met de knoppen moeten spelen om te leren, en dan hou je veel over. Het album is voor een deel een mengelmoes tussen verschillende stijlen. Dat is een heel avontuur geweest. De naam La Boutique Fantastique is gelukkig al een erg open naam, die veel open laat, veel mogelijkheden biedt om verschillende dingen te doen. En dat is eigenlijk ook precies wat La Boutique Fantastique is.”

De oprichter van Kytopia, Colin Benders, is ook iemand die veel stijlen door elkaar mengt en mixt, dus wat dat betreft past La Boutique Fantastique erg bij Kytopia en Kyteman. “Toen we de plaat afhadden spraken we Colin, en hij was helemaal overdonderd toen we hem onze muziek lieten horen. Colin had echt zo van: ‘Gaaf, dit moet gehoord worden’. Toen we uit onze repetitieruimte uit moesten in Rotterdam gaf hij ons ook meteen de mogelijkheid om bij Kytopia te komen repeteren, en hij wilde onze plaat ook meteen uitbrengen bij zijn label. We hadden meteen ook een leuke klik, en we hebben pas geleden ook samen een nachtelijke sessie gedaan. We zitten nu ook lekker dichtbij, in Kytopia, dus misschien dat we in de toekomst nog ooit iets samen gaan doen. Dat lijkt mij in ieder geval erg leuk.

Op de site van La Boutique Fantastique staan enkele nummers van de cd ter promotie, en de cd ‘La Boutique Fantastique’ wordt zondag 20 maart in Tivoli de Helling gepresenteerd. Gelukkig zitten in de ruimtes bij Kytopia nog volop fantastische muzikanten om ook in de toekomst nog veel aparte en vernieuwende dingen van La Boutique Fantastique te horen. Maurits heeft er zin in, en wij, nu we de band kennen, zeker!

Deel: