Fado en blazers, werkt dat? Jazeker! Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) bestaat dit jaar 50 jaar en ze hebben dus wel ervaring om te verrassen met bijzondere combinaties. Deze keer is het fadista Ana Moura, die het gezicht is van de huidige Fado uit Portugal. Ze is nog jong (31) maar bracht al menig groot artiest (Mick Jagger, Prince) in vervoering met haar vertolking van de weemoed. Het laatste optreden van de 2 weken durende serie concerten met de NBE bracht hen in Zoetermeer.

Het optreden start met filmbeelden uit een stadje aan zee en Portugese poezie, en met het ruizen van de zee komt het ensemble en Ana binnen. Toch oogt het begin rommelig, Ana zingt een lied en vertrekt weer terwijl het NBE een fado vertolkt met alleen blazers. Gaandeweg wen je aan dit idee en is vooral de intro bij het nummer ‘Fado da Tormenta’ met alleen de trompettist van het gezelschap indrukwekkend. Het vervolg waar opnieuw trompettist Andre Heuvelman en de klarinet en fagot in de zaal onversterkt spelen is een openbaring. Dat het NBE ook toneel kon spelen bewees het grappig tussenstukje waarop 3 spelers muziek maken met chips en wijnglazen.

De Fado’s van Ana, die wat problemen met haar stem kende, blijven prachtig om naar te luisteren en de zaal is dan ook muisstil. Hoogtepunt is de afsluiter ‘Rumo ao Sul’ een nummer van haar laatste cd “Leva-me Aos Fados” ,waarna Ana met de voortreffelijke gitarist Bernado Couto gearmd de zaal verlaat.


Foto’s (c) 2011 Eric van Nieuwland

Deel: