Deze zondagavond, de laatste avond al weer van het ‘Le Guess Who?’ festival 2010 in Utrecht, staat in het teken van 3 Zweedse bands, te weten Francis, Idiot Wind en The Tallest Man on Earth.

Francis mag de avond aftrappen met een sterk staaltje performance, al lijkt zangeres Petra Mases wat vermoeid. Tijdens het optreden wordt gevraagd of er mensen zijn die een plekje hebben om te slapen, want ze zijn blut, en kunnen geen hotel meer betalen. Ook vraagt zangeres Petra aan het publiek om voor geluidsman Walter van Tivoli te applaudisseren, omdat hij volgens haar de beste geluidman ter wereld is. Jazz, gospel, blues of folk, niks wat de prachtige en krachtige stem van Petra niet kan zingen.

Idiot Wind is singer-songwriter Amanda Bergman, de vriendin van Kristian Mattson, de folkzanger van The Tallest Man on Earth, de band die het Le Guess Who?-festival zal gaan afsluiten hier in Tivoli. Zij bespeelt de piano als is deze haar geliefde, zingend met haar krachtige, hese alt. De zaal houdt zich niet aan de tekst op het briefje bij de garderobe waarop gevraagd wordt STIL te zijn: het is een onrustig geroezemoes, die bijna het pianospel overstemt. Dit heeft Idiot Wind niet verdiend.

Zoals hiervoor al aangekondigd, speelt the Tallest Man on Earth hierna. Zanger Kristian Mattson heeft koorts, maar laat zich daar niet door weerhouden: dit maakt het volgens de zanger zelfs nog beter! Het lied ‘Love is All’ wordt ingezet, maar wordt onderbroken door het alarm wat afgaat. Zijn reactie: “Is this because of this fucking love song that this alarm goes off?” Later blijkt dat iemand is flauwgevallen in de broeierige zaal. Door het geluid van een klikkende fotocamera geeft Kristian licht ironisch zijn commentaar: “Not now, man”. Ondanks deze geluiden uit de zaal is het een geweldig optreden, gekenmerkt door zijn opmerkelijke gitaarspel, zijn iets snerpende stem en de mix van folk, country en fifties rockabilly. Hij houdt het publiek meer dan een uur gekluisterd aan zijn lippen. Het uit voornamelijk stelletjes bestaande publiek is muisstil. Bij het slotlied ‘Thrown right at me’ zingt singer-songwriter en vriendin Amanda Bergman het refrein mee.

The Tallest Man on Earth is een goede afsluiter gebleken van het 5 dagen durende Le Guess Who? Festival.


Foto’s (c) 2010 Armelle van Helden

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: