Zoals iedere week willen wij van Maxazine de aandacht vestigen op een band of artiest(e) die je maar weinig hoort of die we een beetje zijn vergeten. Vorige week was de Britse band Mud aan de beurt, deze keer wil ik het hebben over de Dazz Band. De band die hun naam dankt aan een muziek richting uit de jaren ’70 die ook wel ‘Dazz’ (disco-jazz) genoemd werd. Kinsman Dazz kwam voor het eerst in de muziekscene terecht in 1978 met hun eigen ‘merk’ Ohio Funk.

Hun eerste twee albums uitgebracht op het 20th Century Fox label resulteerden in een paar kleine hitjes en zorgden ervoor dat er een klein groepje fans ontstond. toen de groep in 1980 bestaande uit bandleider Bobby Harris, Mike Calhoun, Michael Wiley en zijn broer Isaac Wiley, zanger/trompettist Skip Martin, Eric Fearman, Ken Pettus, Kevin Frederick en Pierre DeMudd, verkortte ze hun naam in Dazz Band en tekenden ze een contract bij Motown Records.

De twee eerste albums uitgebracht bij Motown deden het niet veel beter dan hun vorige releases, ze kwamen niet verder dan de middenmoot van de R&B charts. Alles veranderde toen ze in 1982 het album ‘Keep it Live’, een funky-er album waarop de aanstekelijke dance-hit ‘Let it Whip’ stond. Dit nummer stootte gelijk door naar de top van de R&B charts en zorgde ervoor dat ze een grammy-award wonnen voor ‘Best R&B Performance’. Hierdoor startte voor hun een periode van sterke, uptempo hits in de trend van ‘Let it Whip’, waaronder ‘Joystick’, ‘On the One for Fun’ en ‘Let It All Blow’, allemaal top 10 hits.

Rond 1986 begon de groep een beetje voorspelbaar te klinken. Ondanks de switch van Motown naar Geffen en daarna weer naar RCA en het veranderen van hun muziekstijl naar een meer rock getinte stijl, haalden ze nooit meer het niveau van hun toptijd 1982-1985. Begin negentiger jaren ging de groep voor een korte periode uit elkaar, maar kwamen zo rond 1997-1998 weer samen om een paar albums uit te brengen op het Intersound Records label welke nauwelijks iets deden in de diverse hitlijsten. Hun laatste album ‘Time Traveller’ brachten ze uit op een onafhankelijk label. Sporadisch treed er een deel van de groep op in de zogenaamde multi-artist funk shows, terwijl de individuele leden ook hun eigen projecten hebben.

{slide=Dazz band – Let it whip}http://www.youtube.com/watch?v=SE7-tWEEejU{/slide}

Deel: