Op 20 september jl. verscheen het eerste deel van dit tweeluik. Om het einde van de ‘Death Magnetic’ wereldtournee te vieren en de om de fans in Australië en Nieuw Zeeland (‘Down Under’) te bedanken verzamelde Metallica enkele door fans aldaar opgenomen bootleg opnames uit de periode 1989 t/m 2004, en bracht deze voorzien van een zo goed mogelijke mix uit op een officiële 8-track e.p.

Het tweede deel (verschenen op 12 november) heeft dezelfde opzet en hetzelfde aantal nummers als numero uno, maar dan met bootleg opnames van de huidige tour aan de andere kant van de wereld. Metallica heeft in het verleden al meerdere keren weten te verrassen met waardevolle ‘tussendoortjes’ o.a. met ‘Garage Days Re-revisited’, de ‘Metallican’, ‘Live Shit…’ , ‘S & M’ en ‘Garage Inc.’ pakte de band erg leuk en soms verassend uit. Het nut van deze twee releases ontgaat mij even totaal. En dit om meerdere redenen.

De twee schijfjes worden alleen verkocht op het continent waar het allemaal is opgenomen, dus zal de Europese fan diep in de buidel moeten tasten om een dure geïmporteerde ‘hardcopy’ in zijn of haar bezit te krijgen. De download versies zijn uiteraard wel wereldwijd verkrijgbaar, maar waarom zou iemand dat doen? Bijna alle Metallica optredens zijn via LiveMetallica.com tegen een redelijke prijs legaal te downloaden. Die opnames zijn van een veel hogere kwaliteit dan de rommel die we voorgeschoteld krijgen op deze twee e.p.’s. Waarom brengt een gerenommeerde band als Metallica bootleg opnames uit om de fans te bedanken, en vragen ze er nog geld voor ook?

Helaas slaat één van de grootste (metal)bands ter wereld de plank volledig mis met deze twee releases. Het idee van die bootleg opnames is best leuk maar geef het dan in godsnaam gratis weg aan je fans. Metallica was ooit de band die (m.i. terecht) download giganten als Napster ten gronde wilde richten, maar brengt nu twee schijfjes uit die het illegale downloaden alleen maar bevorderen. Ik geef mijn poen liever uit aan de zojuist verschenen 5cd/2dvd box van ‘The Big 4:Live from Sofia Bulgaria’ (Metallica, Slayer, Megadeth en Anthrax). Ook zo’n commercieel ‘hebbedingetje’ zo vlak voor Sinterklaas en Kerstmis maar dat product is wel tot in de puntjes verzorgd.

Het is dat Metallica in mijn ogen, ondanks de pieken en dalen in hun carrière, nog steeds één van mijn favoriete metalbands is en dat de composities op deze twee schijfjes dik in orde zijn, anders zou ik er geen voldoende uit kunnen halen. Een 9/10 voor de composities en de uitvoering. Een dikke 5/10 voor de kwaliteit en een nog veel dikkere 4/10 voor dit product! (6/10) (Universal Australia)

Deel: