Het lijkt wel of Zwitserland zichzelf deze maand muzikaal gezien op de kaart wil zetten. Na een leuke cd van Pure Inc. en de geweldige E.P. van Triptykon, heb ik hier het volgende naar geitenkaas en Alpenmelk riekende product. In het dertienjarige bestaan, is dit het vierde volledige album van dit (inmiddels) 7 koppige gezelschap. P.M.T. komt op dit ‘Here Lies’ album eerlijk gezegd een beetje uit de hoek als een ‘schaap in wolfskleren’.

De band omschrijft haar muzikale stijl zelf als ‘Psychocore’ . Gezien het artwork van de cd, de diverse songtitels en de bands waar deze band voor geopend heeft (Soulfly, Machine Head, KoRn en Marilyn Manson) verwachtte ik te maken te hebben met een keiharde en heftige metal band/cd. Helaas kom ik na het beluisteren van deze cd van een koude kermis thuis. Wat als eerste opvalt aan deze cd is dat er totaal geen power in zit. Melodieuze deuntjes gedragen door veel keyboardriedeltjes en veel rijmelarij in de teksten. Soms meezing gevoelig (‘Kinky Kamikaze’, compleet met padvinders kinderkoortje), soms mierzoet (‘Rubeast Cube’, ‘Some Tear Never Dry’), soms swingend (‘Flies and Butterflies’) maar gelukkig op sommige momenten ook heftig (‘Swisstika’, ‘H.I. Vampire’).

Wat wel een kwaliteit van deze band is, is het feit dat ik geen duidelijke aanwijsbare muzikale stijl kan herkennen in de muziek en dat de uitvoering van de composities staan als een huis. Als ik de muzikale stijl van deze band moet benoemen, zou ik mij geen raad weten. Ik hoor industrial metal klanken (in sommige passages wat Rammstein achtig), symfonische metal klanken, heel zoete poprock klanken poserrock en zelfs synth-pop klanken (‘Some Tears Never Dry’, hallo Pet Shop Boys). Ik mis eigenlijk een beetje de heftige gitaren in de mix van deze plaat. De zang, de koortjes en de keyboards zijn iets te opdringerig aanwezig. Daar komt nog bij dat de eentonige vocale kwaliteiten van Frankfrancois Ff na enkele nummers wel gaat vervelen.

P.M.T. doet haar eigen ding en dat is niet verkeerd want de composities zijn zeker niet slecht. Maar het is niet mijn ding en ik denk dat vele metalheads dezelfde mening toebedeeld zijn. Met een wat heaviër geluid, minder zoete koortjes en een betere zanger had deze plaat ruim een punt meer gekregen. (6/10) (Headstrong)

Deel: