Van de vier muzikanten in de vorige twee delen (met John Lennon en Jeff Buckley) leeft er nog maar eentje. Gelukkig zijn er ook genoeg muzikale families waar beide generaties nog leven, zoals in dit deel. Deze keer gaat het namelijk over de als Robert Allen Zimmerman geboren Bob Dylan (1941) en zijn zoon Jakob Dylan (1969) die zanger en tekstschrijver is van de rockband The Wallflowers en ook een solocarrière heeft als singer-songwriter. Bob Dylan is de meest bekende van de twee en heeft vanaf de jaren ‘60 tot op heden veel succes. In zijn beginjaren werden nummers als ‘Blowin’ in the Wind’ en ‘The Times They Are A-Changin’’ omarmd door de burgerrechtenbeweging en door miljoenen jongeren. Hij bracht sociaal-politieke onderwerpen aan de orde door zijn teksten verpakt in popmuziek.

Jakob Dylan is wat dat betreft veel minder invloedrijk, maar niet per se minder populair. In 1989 werd The Wallflowers opgericht, en werd het door Virgin Records gecontracteerd. Hun titelloze debuutalbum uit 1992 was geen succes, waardoor ze op zoek moesten naar een nieuw label. Dit werd de major Interscope Records en vier jaar na hun mislukte debuutalbum had de band ineens wel veel succes. Het album ‘Bringing Down The Horse’ ging wereldwijd meer dan zes miljoen keer over de toonbank en dat was drie keer zoveel als Bob Dylan’s album ‘Blood On The Tracks’ in twintig jaar deed. ‘6th Avenue Heartache’ en ‘One Headlight’ zijn twee bekende singles afkomstig van dit album. Voor dit album ontvingen The Wallflowers uiteindelijk twee Grammy’s, één voor beste rockband en de ander voor het nummer ‘One Headlight’. In 2005 loopt het contract met Interscope Records af en dit doet Jakob besluiten om een solocarrière te starten. De band treedt tot 2007 nog wel samen op. In 2008 komt zijn eerste soloalbum ‘Seeing Things’ uit.

{slide=The Wallflowers – One Headlight}http://www.youtube.com/watch?v=Zzyfcys1aLM{/slide}

Jakob Dylan stond in 1996 bekend als moeilijk en afstandelijk. Dit was echter om het feit dat hij vragen over zijn vader ontweek. Het album ‘Bringing Down The Horse’ had hij zelf gemaakt, maar elk interview ging weer over zijn vader terwijl die niets met het succesvolle album te maken had. Hiermee leerde hij beter om gaan toen dit een groot succes werd en hij prijzen pakte. Destijds was hij onzeker over zichzelf, maar nu weet hij dat er niet naar zijn muziek geluisterd wordt vanwege die vader. “I didn’t want some sixty-year-old bearded guy in a Grateful Dead shirt looking for clues on a record” zegt hij vier jaar later over die moeilijke periode in een interview rond het derde album van zijn band, (‘Breach’). Hij heeft wel eens overwogen zijn achternaam te wijzigen, maar dat vond hij overdreven. Nu weet hij ook beter. Bob Dylan is populair, maar het is niet zo dat zes miljoen fans van zijn vader het album van The Wallflowers kochten.

De kans dat Bob en Jakob, beiden winnaars van een Grammy Award, in de toekomst samen een album zullen uitbrengen is niet heel groot. Tot nu toe hebben ze slechts één keer samen opgetreden. De gasten op de dertigste verjaardag van het bedrijf Applied Materials hebben een uniek optreden bijgewoond. Voor een half miljoen dollar traden ze daar destijds samen op. Helaas is van dit unieke optreden geen opname gemaakt, in ieder geval kan ik die nergens vinden.

Bob Dylan is nog steeds politiek geëngageerd, zo riep hij zijn fans tijdens de afgelopen Amerikaanse verkiezingen op om op Barack Obama te stemmen. Jakob Dylan houdt zich niet met politiek bezig, maar ondervindt wel de druk van zijn vader als het om politiek gaat. Zo wilde hij met zijn band The Wallflowers optreden op het AgNite evenement voor de Minnesota Agri-Growth Council, een landbouwraad. Hoewel dit evenement niet aan een partij verbonden was verbood Bob zijn zoon dit optreden door te zetten omdat dit plaatsvond op de tweede nacht van de Republikeinse Conventie dat werd gehouden in dezelfde stad. Aan deze eis werd gehoor gegeven, want het optreden van The Wallflowers vond geen doorgang.

Deel: