Afgelopen week zou John Lennon 70 jaar zijn geworden, was het niet dat hij dertig jaar geleden werd vermoord. Ter gelegenheid van die verjaardag werd ‘Signature Box’ uitgegeven, die eerder deze week al door ons werd gerecenseerd. Ondanks zijn dood werd er in huize Lennon toch elk jaar een verjaardag gevierd. De zoon van de bekende ex-Beatle, Sean Lennon, is die dag geboren en werd afgelopen week 35 jaar. Ook hij is een zanger met een carrière, maar veel minder bekend dan zijn vader. Omdat er veel meer muzikale families zijn waar zowel de ouder als het kind van muziek maken hun beroep hebben gemaakt, zal dit het eerste deel worden van een reeks die Twee generaties ‘on the road’ zal heten. Hierin wordt van beide artiesten een korte biografie gegeven, waarbij er zoveel mogelijk wordt ingegaan op de invloed die de één op de ander heeft.

Het eerste deel is gewijd aan het bekendste koppel in de geschiedenis van de popmuziek en hun zoon. John Lennon en zijn tweede vrouw Yoko Ono, en hun enige kind Sean Lennon. Moeder en zoon leven nog, maar John Lennon werd op veertigjarige leeftijd, in de avond van 8 december 1980 voor zijn huis in New York doodgeschoten. Sean Lennon was toen nog maar vijf jaar, Julian Lennon, een zoon uit een eerder huwelijk, was toen zeventien jaar oud. Hoewel Julian Lennon in de jaren ‘80 en ‘90 ook een paar bescheiden hits had, gaat mijn aandacht in dit deel uit naar Sean Lennon die nog steeds actief is als zanger. Niet alleen is de achtergrond van de jongste zoon interessanter ook spreekt zijn muziek mij meer aan.

John Lennon werd geboren op 9 oktober 1940 in Liverpool. Zijn vader was steward op een boot en was daardoor vaak maanden op zee, waardoor hij nauwelijks was. Na de Tweede Wereldoorlog, toen John nog maar vijf jaar was besloot zijn vader in Nieuw-Zeeland te gaan wonen. De twee onmoetten elkaar pas weer in 1964. Hoewel zijn moeder er wel was, werd hij vanaf zijn vierde jaar door zijn tante opgevoed, omdat zij volgens de oma van John een betere opvoeder was. Toen hij zeventien jaar was werd zijn moeder doodgereden door een dronken agent. Een jaar daarvoor, in 1957, begon de muzikale carrière van Lennon al. Hij was zanger van de band The Quarrymen en dat was ook bepalend voor de oprichting van The Beatles. Op een festival in Liverpool waar hij met zijn band optrad, ontmoette hij namelijk Paul McCartney, die op zijn beurt een paar maanden later schoolvriend George Harrison voorstelde. Vanaf 1961 steeg de populariteit van The Beatles hard en vanaf 1963 braken ze wereldwijd door. Zijn jeugd (tot aan het moment dat hij bekend werd) is overigens verfilmd. ‘Nowhere Boy’ is de titel van deze film die dit jaar uitkwam en met veel lof ontvangen werd.

In 1962 trouwde John Lennon met Cynthia Powell met wie hij dus Julian kreeg (‘Hey Jude’ is voor hem geschreven en ‘Lucy in the Sky with Diamonds’ is geïnspireerd op een kindertekening van Julian). Hij verliet haar echter en trouwde in 1969 met Yoko Ono. Tijdens hun huwelijksreis verbleven de twee een week lang in bed op kamer 902 van het Amsterdamse Hilton Hotel; de “Bed-In”. Zij protesteerden tegen de oorlog in Vietnam en voor vrede. In 1975 schreef hij samen met David Bowie het nummer ‘Fame’. Hierna besloot hij het rustig aan te doen omdat zoon Sean geboren werd, toevalligerwijs op John’s 35ste verjaardag; 9 oktober 1975. Vier jaar later kwam hij met het album ‘Double Fantasy’. Op dit album stonden o.a. liefdesliedjes voor Yoko en voor zijn zoon Sean: ‘Beautiful Boy (Darling Boy)’. Een direct succes werd dit album niet omdat het veel softer was dan iedereen had verwacht. Dit bleek echter zijn laatste album te zijn, want een jaar later werd hij vermoord. Na zijn moord werd dit album ineens heel populair net als eerdere nummers van hem, waarvan ‘Imagine’ toch wel de bekendste is.

Sean Taro Ono Lennon was toen vijf jaar. In zijn jeugd was hij al bezig met muziek; hij schreef en zong en heeft op zesjarige leeftijd op een album van zijn moeder gedebuteerd. Toen hij zestien was schreef hij samen met Lenny Kravitz het nummer ‘All I Ever Wanted’ voor Kravitz’ album ‘Mama Said’ (1991). Zijn moeder liet een album mixen door het Japanse duo Cibo Matto met wie hij ging samenwerken en via hen kwam hij weer in contact met Adam Yauch van de Beastie Boys. Op het label van deze band, Grand Royal Records, werd in 1998 zijn debuutalbum ‘Into The Sun’ uitgebracht dat positieve recensies kreeg. Nadat dit label in 2001 failliet ging tekende hij bij Capitol Records. Op dit label bracht hij in 2006 zijn tweede soloalbum ‘Friendly Fire’ uit. Dit album bevat ook het nummer ‘Parachute’, dat ik persoonlijk het mooiste nummer van zijn oeuvre vind.

Hoewel zijn vader de bekendste muzikant in de wereld was, werd dit Sean niet vertelt door zijn ouders. John Lennon wilde niet dat zijn zoon wist wat hij deed en speelde de gewone huisvader. Natuurlijk wisten ze wel dat hun zoon er op een gegeven moment achter zou komen door de tv, tijdschriften of vrienden, maar dat wilden ze zolang mogelijk achterhouden zodat Sean zelf zou kunnen bepalen wat hij wil worden. In een interview vertelde Yoko Ono dat hun zoon op een gegeven moment zelf aan John vroeg of hij een “Beatle” was. Toen Sean in de twintig was kwam Ono erachter dat hun zoon alle nummers van The Beatles, John en haarzelf kende. Eerder dit jaar schreef Sean Lennon zijn herinneringen op over de vakanties met zijn vader. Aangezien John de liefde voor zeilen van zijn vader had geërfd waren deze vakanties altijd aan het strand.

Het moment dat Sean Lennon hoorde dat zijn vader niet meer leefde herinnert hij zich goed. In een interview met hem en Yoko Ono van afgelopen jaar zei hij: “Het was alsof ik wakker werd uit een droom en ik ben nooit meer kind geweest sindsdien”. Hoewel hij over het algemeen positief is over zijn vader blijft hem ook bij dat John soms heel erg boos kon worden om kleine dingen. Zo werd hij een keer heel boos toen Sean op vierjarige leeftijd niet wist hoe zijn zoon met mes en vork moest eten. Dit is mogelijk te verklaren uit het feit dat John vanaf zijn vierde door zijn tante werd opgevoed die heel streng was waardoor de latere zanger van The Beatles maar weinig liefde heeft gekend in zijn jeugd.

Voor degenen die benieuwd zijn naar Sean Lennon als kind, hieronder een interview met de destijds negen jaar oude Sean (aanrader!).

{slide=Interview met Sean Lennon}http://www.youtube.com/watch?v=Yi3qS0e2k6s{/slide}

Deel: