Jo Geboers kennen we van Low Land Home en van zijn huidige project The Shadow Machine. Van zijn persoonlijke, warme en melancholieke songs. Melancholiek: dat zijn donkere wolken, waarachter de zon zich verschuilt. Maar waar er ook een straaltje zonlicht door de wolken breekt. Een teken van hoop, dat alles goed zal komen. Een mooi gevoel, die melancholie. Maar wat als die zonnestraal er niet meer voor jou lijkt te zijn? Als er alleen maar donkere wolken overblijven?  Dat overkwam Jo Geboers zelf. “Op een bepaalde dag kon ik mijn bed niet meer uit. Dit was voor mij het alarmsignaal om voor mezelf te zorgen en even alles on hold te zetten.”

Alles… dus ook zíjn alles: zijn muziek… Maar na een tijdje groeide er gelukkig weer een nieuwe song. “Een song die ik zelf nodig had. Een song over het zoeken naar rust, het aanvaarden van je eigen moeilijkheden, om terug op adem te komen.”

De song kreeg de veelzeggende titel ‘Reappear’ en wordt de eerste aanloop naar een nieuwe EP. Een nummer dat uitgaat van de kracht van zijn muziek: zijn diepe, donkere stem, zijn melancholieke composities en teksten. Op ‘Reappear’ gaat hij nog dieper, letterlijk en figuurlijk. Met een heel mooie bijdrage van Chantal Acda (o.a. Isbells), met haar kenmerkende, warme stem, als kleine lichtpuntjes aan de horizon.

‘Reappear’ is een rustig nummer op piano, met een fijne tweestemmige zang. Maar vooral met een ongelooflijk intense, diepe en zeer persoonlijke tekst. Puur, eenvoudig, in al zijn kracht. Een tekst die je raakt, keihard in je ziel. We kunnen die tekst hier natuurlijk citeren, maar dat doen we niet. Luister zelf naar de song,  als één kloppend geheel van klank en tekst. Dompel je onder in de geest van Jo Geboers. En voel wat hij voelt. En laat als slot zíjn slot als een zonnestraal door de wolken komen: ‘I’ll reappear’.

‘Reappear’ wordt uitgebracht op 10 oktober, Werelddag Geestelijke Gezondheid. Een betere ambassadeur kan men zich niet wensen. Een song van amper 4 minuten die krachtiger is dan 24 uur media-aandacht ooit kan zijn. Jo Geboers heeft zijn eigen weg naar boven weer gevonden. En ‘Reappear’ zal een steun zijn voor iedereen die nog op zoek is, of al onderweg. Maar misschien hoef jíj niet te zoeken. Wees dan blij met wat je hebt en luister toch eens naar ‘Reappear’. Want ook bij jou zal deze song een gevoelige, melancholieke snaar gaan raken.

 

Deel: