Woensdagavond stond de bekendste Ierse folkband in een uitverkocht Paradiso. Het was het laatste optreden in Nederland na eerder in onder andere 013 en De Doelen. De band werd al in 1962 opgericht met de naam “The Ronnie Drew Ballad Group”, en van de originele bezetting is alleen mede-oprichter Barney McKenna nog steeds van de partij. De andere drie leden zijn in de loop der jaren overleden waardoor de band inmiddels een vrijwel nieuwe bezetting heeft. Nieuw is natuurlijk relatief aangezien de jongste telg, zanger Patsy Watchorn, is geboren in 1944.

Zoals gezegd, een uitverkocht Paradiso. Voor deze gelegenheid zijn in de hele zaal stoeltjes geplaatst. De poptempel speelt daarmee in op het publiek wat duidelijk van een oudere generatie is dan bij het gemiddelde concert. De sfeer is erg gemoedelijk en wanneer de band met enige hulp het podium betreedt klinkt er direct een luid applaus. De mannen nemen daarna hun plaats op het podium. Ze staan als altijd op een rij, hoewel Barney McKenna en Eamonn Campbell erbij gaan zitten.

Het begin bestaat uit rustige nummers waarbij het publiek meezingt en –klapt. Het nummer “Black Velver Band” kan op veel enthousiasme rekenen vanuit de zaal. De liedjes worden aan elkaar gepraat met mooie anekdotes uit de oude doos. In het tweede deel wordt het tempo iets opgeschroefd, hoewel de oudjes natuurlijk niet meer de frivoolste zijn. Het publiek geniet met volle teugen. Het is gezellig, gemoedelijk en uitbundig tegelijk. Met een biertje erbij waande je je al snel in een Ierse pub op een regenachtige dag. Laten we hopen dat we nog lang van deze mooie band kunnen genieten en misschien nog hun vijftigste verjaardag mee mogen maken. Dat zou een ongetwijfeld een nieuw hoogtepunt zijn in hun lange bestaan.

Foto’s (c) 2010 Stephen Hotsma

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: