De Amerikaanse soulzanger Solomon Burke is vanmorgen op Schiphol overleden. Burke kwam vanochtend per vliegtuig aan uit Los Angeles, om een project met De Dijk ten gehore te brengen. Solomon Burke zou op dinsdag 12 oktober samen met De Dijk een concert in Paradiso in Amsterdam geven. De muzikanten zouden eenmalig samen met elkaar het podium betreden, omdat zij gezamenlijk de cd “Hold on Tight” maakten.

Solomon Burke werd op 21 maart 1940 geboren in Philadelphia. Alhoewel hij nooit grote pophits heeft gehad, zijn een aantal van zijn nummers uitgegroeid tot klassiekers. “Everybody Needs Somebody to Love” is waarschijnlijk zijn bekendste song. In 1960 werd hij ontdekt door producer Jerry Wexler en tekende hij een contract bij Atlantic Records. Burke scoorde in de jaren zestig wel enkele grote R&B-hits, maar slaagde er niet in door te breken bij het grote publiek, wat andere soulzangers als Aretha Franklin, Otis Redding en Sam Cooke wel lukte. In 1969 scoorde hij zijn grootste hit met een cover van “Proud Mary” van Creedence Clearwater Revival.

“Everybody Needs Somebody to Love” uit 1964 is mogelijk zijn bekendste nummer: het werd datzelfde jaar nog gecoverd door de Rolling Stones op een van hun eerste albums, en kreeg ook bekendheid in de versies van Wilson Pickett en was een sleuteltrack in de film The Blues Brothers. Door gospel te mengen met de toen populaire muziekstijl R&B legde hij de basis voor soulmuziek.

In 2003 trad Burke op op zowel Pinkpop als North Sea Jazz en nam hij het nummer “Catch Up To My Step” op met Junkie XL, en in 2004 volgde het duet “Devil in me”, met de Italiaanse zanger Zucchero op diens duetalbum “ZU & Co”. Country en De Dijk In 2006 verbleef Burke een paar dagen in Buddy Millers huis in Nashville om zijn country album “Nashville” op te nemen, waarop Emmylou Harris, Patty Griffin, Gillian Welch, Patty Loveless en Dolly Parton duetten met hem zingen. Eind 2007 gaf hij tijdens een concert van De Dijk een gastoptreden.Salomon Burke is zeventig jaar geworden. Hij had 21 kinderen (14 dochters en 7 zonen), 90 kleinkinderen en 20 achterkleinkinderen.

{slide=Solomon Burke – Everybody needs somebody}http://www.youtube.com/watch?v=sbseZp1nbDg{/slide}

Deel: