Opgericht in 2007 schoot Mumford and Sons eind 2009 omhoog in de hitlijsten, Little Lion Man werd een hit. Nu staat deze folk-rock band in de HMH, volgens eigen zeggen de grootste zaal waar ze in hebben gespeeld. O, en dan ook nog de eerste keer in Amsterdam.

Na een spetterende en verbluffende show op Lowlands 2010 is Mumford and Sons weer terug op Nederlandse bodem, dit keer in een uitverkocht Heineken Music Hall met als voorprogramma Nathaniel Ratecliff en Old Crow Medicine Show.

Marcus Mumford houd veel contact met het publiek, is grappig en spontaan, net als de rest van de band. Je ziet de mannen genieten van het publiek, maar ook het publiek geniet van elke seconde dat deze band op het podium staat. Elk nummer dat wordt gespeeld wordt of keihard mee gezongen of doodstil naar geluisterd. Zittend, achteraan op de trappen lijk je je in een droomwereld te begeven, meegevoerd op de klanken geproduceerd door de vier mannen op het podium.

Na hun set te hebben gespeeld gaat de band af, het publiek heeft er nog lang geen genoeg van en zingt zelf rustig door, als de mannen het podium weer op komen voor de toegift zijn ze duidelijk een beetje overdonderd door het enorme enthousiasme van het publiek. Marcus wil iets proberen, en met gehele eigen band, Old Crow Medicine Show en Nathaniel Ratecliff verdwijnt hij van het podium en verschijnt even later in het publiek waar een nummer wordt gespeeld, geheel zonder versterkers, maar dat maakt niet uit, het publiek wordt stil en met ingehouden adem wordt er naar het nummer geluisterd.

Het optreden wordt afgesloten met nog een nummer op het podium, ‘The Cave’ wordt weer gretig mee gezongen. Dan is het toch echt over. Backstage zie ik de band nog langs lopen, glunderend van het optreden dat net is gegeven.


Foto’s (c) 2010 Elisa Konincks

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: