Afgelopen week is het nieuwe album van Michael Franti & Spearhead uitgekomen. Na het politiek geëngageerde Yell Fire (2006) en het ‘Jamaicaanse’ All Rebel Rockers is er nu The Sound of Sunshine, waarvan de titel een positief, zomers album aankondigt.

Michael Franti staat bekend als een sociaal betrokken artiest. Zo heeft hij in 2004 met zijn gitaar en een camera door Irak, Israel en Palestina rondgetrokken om ’the human costs of war’ te onderzoeken. Wat resulteerde in de prachtige documentaire “I Know I’m not Alone” en het album Yell Fire. Franti staat naast deze sociale betrokkenheid bekend om zijn positieve instelling, die ook duidelijk terug te horen is in zijn muziek.

Op The Sound of Sunshine zijn echter weinig zaken als oorlog, politiek of misstanden in de samenleving terug te horen. Het is vooral een erg positief album geworden, met als centrale thema’s Liefde en Vriendschap. Vanaf de eerste klanken van de openingstrack (en titeltrack) is het raak: Een aanstekelijk gitaardeuntje, uptempo drums en een vrolijke zang “You’re the one I wanna be with, when the sun goes down”. De eerste vijf nummers op het album raak je dit positieve gevoel niet meer kwijt, en wordt je ondergedompeld in een mix van soul, reggae, rap, dancehall en pop.

Verwacht geen ingewikkelde, diepe songs op dit album. Aanstekelijke refreinen, originele ‘hooks’ en herhaling zijn key voor Michael Franti & Spearhead: Een goed refrein kun je immers niet vaak genoeg horen. De toppers op dit album zoals The Sound of Sunshine, Shake it, Hey Hey Hey en The Thing That Helps me get Trough hebben dan ook een aanstekelijk, redelijk simpel refrein dat je binnen no-time meezingt.

The Sound of Sunshine is een meer dan geslaagd album, dat precies brengt wat het belooft. (8/10)

Deel: