[[Serj Tankian]] heeft de release van zijn nieuwe album zo’n twee weken uitgesteld. Zijn tweede soloalbum ‘Imperfect Harmonies’ zou begin deze maand verschijnen, maar de datum werd opgeschoven nadat bleek dat het cd-boekje niet op milieuvriendelijk papier kon worden gedrukt. “Boomvrij papier was niet meer verkrijgbaar”, aldus de voormalige frontman van [[System of a Down]]. “En sinds het album Mezmerize drukken we altijd al op boomvrij papier.” De zanger maakte zich zorgen toen hij hoorde dat het papier niet op voorraad was en besloot de verschijningsdatum uit te stellen.

“Het papier dat we gebruiken is een combinatie van [[hennep]], [[vlas]] en gerecycled papier.” Voor zover Tankian weet is dat het meest milieuvriendelijke papier dat bestaat. “Het zorgt in ieder geval niet voor nog meer gekapte bomen.” Zelfs in de schending van auteursrechten ziet de zanger een ecologisch voordeel. “Door de digitalisering, het delen van bestanden en de piraterij gaan er ook minder bomen dood. Dat is een mooi onbedoeld effect.”

Ook in de rest van de productie van een album ziet de zanger mogelijkheden om nog milieuvriendelijker te werk te gaan. “Wat echt te gek zou zijn is je eigen energie opwekken door middel van bijvoorbeeld zonne- of windenergie, en daarmee de elektriciteit voeden die je nodig hebt om een album te maken. Dat zou vast het ‘groenste’ album ooit zijn.” Het album Imperfect Harmonies verschijnt op 17 september.

Deel: