Na een paar jaar wachten is er eindelijk weer een nieuw album van [[Iron Maiden]]. The Final Frontier is inmiddels al weer het 15de album van deze Britse metalband. Bij dit album maakt Iron Maiden het alweer waar: Na 35 jaar zijn ze nauwelijks verouderd, en maken ze nog steeds geweldige, vernieuwende muziek. Dit album heeft weer veel goede gitaarpartijen, ondersteund door een stevige bas en een stoere drumpartij. Dit alles zorgt in combinatie met zanger [[Bruce Dickinson]], die een van de beste zangers is die ik ooit gehoord heb, dat dit album weer vol zit met geweldige muziek.

Een van de dingen die ik persoonlijk goed vind aan Iron Maiden is dat je bij elk album duidelijk hoort dat het van Iron Maiden is, maar dat er toch veel verschil tussen de verschillende albums zit. Dit is ook nu weer het geval: Dit album is onmiskenbaar Iron Maiden, maar heeft toch veel eigens. Ten eerste hebben de instrumentale partijen veel meer de overhand in dit album. Waar in vorige albums tijdens de zang alle instrumenten vrij zacht waren, zit dit album vol met zware gitaarriffs, en stevige drumpartijen. Het goede is wel dat desondanks de stem niet te onduidelijk is. Verder is dit album meer experimenteel dan de vorige albums. Zo zitten er in het eerste nummer van het album, Satellite 15… The Final Frontier, wat rare gitaarriffjes, die je echt het gevoel geven dat je op een ruimteschip zit. Ook gebruiken de gitaristen op The Final Frontier wat meer effecten, die meer diepte geven aan het gitaargeluid.

Een nummer wat extra opvalt is ‘The Talisman’. Dit begint als een soort folksong, voordat rond de 3 minuten de distortion en de drum erbij komen. Toch behoudt het het hele nummer deze sfeer, en dat zorgt dat dit mijn favoriet is van dit album. Iron Maiden is extra goed, omdat het een totaal eigen geluid heeft. Hoe kort je het ook hoort, welk deel je ook hoort, en hoe slecht je er ook naar zou luisteren (wat stom zou zijn, omdat het een geweldige band is), het is altijd duidelijk Iron Maiden, en het is altijd duidelijk goed.

Als je de cd hebt, kan je ook nog op de site van Iron Maiden een aantal extra’s bekijken. Dit zijn bijvoorbeeld een interview over het maken van het album, een clip bij The Final Frontier, wat wallpapers, en een spel. Deze extra’s zijn nou niet echt iets heel geweldigs, maar ze zijn wel een aardig extraatje. Dit is dus een geweldig album. Waar veel bands over de jaren hun originaliteit verliezen, lijkt Iron Maiden alleen maar nog beter te worden. Als ik een minder punt moet noemen dan zijn de nummers misschien iets te langdradig, maar over het algemeen is dit album gewoon heel erg goed. (9/10)

Deel: