In 2006 haalt [[Balthazar]] de finale van [[Rock Rally]], zoiets zoals de [[Grote Prijs van Nederland]]. Winnen doen ze niet maar de band krijgt wel de publieksprijs. In 2007 en 2008 brengt de band wat singles uit die het in eigen land goed doen op de radio, het is wachten op het album. Het vijftal wil hier iets meer ruimte voor hebben, vandaar ook dat pas een paar maanden geleden het debuutalbum ‘Applause’ uit is gekomen. Genoeg reden voor de band om een kleine tour door Nederland te maken, en deze week deden ze Groningen aan.

Groningen, de plek waar we de band voor het eerst zagen is een leuke plek om ze weer terug te zien. De kleine zaal van De Spieghel (waar ze in 2009 tijdens [[Eurosonic]] te vinden waren) hebben ze ingewisseld voor een iets grotere zaal in de [[Vera]], de band is klaar om Groningen, en Nederland, te veroveren.

Terwijl er toch duidelijk stond dat het zou beginnen om tien uur is het is al half elf voor het eerste bandlid, bassist Simon Casier, het podium op komt en begint met stemmen. Samen met drummer Christophe Claeys is Simon het ritme van de band. Gelukkig duurt het niet lang voor ook de rest van Balthazar er staat en is het tijd om het eerste nummer in te zetten. Ze beginnen met ‘The Boatman’, en gelijk vind het publiek de muziek leuk. Er wordt mee gedanst, en hoewel de voorste rijen bij het podium angstvallig leeg blijven vormt zich daar achter een dichte groep die allemaal op de vijf jonge mensen op het podium zijn gericht.

De band heeft twee zangers, Jinte Deprez en Maarten Devoldere die beiden hun eigen geluid voortbrengen. Maarten, geeft de toonhoogtes aan met zijn hand en kijkt zo verbaast uit zijn ogen dat je gelijk aan een jong hertje denkt. Je zou bijna vergeten dat Balthazar niet alleen uit jonge mannen bestaat, het enige meisje uit de groep, Patricia Vanneste, bespeelt niet alleen de toetsen maar pakt soms ook een viool erbij en is hiermee een onmisbaar punt uit de band.

Beide singles, die zijn uitgekomen sinds ‘Applause’ is released, worden gespeeld, ‘Fifteen Floors’ als derde en ‘Hunger at the Door’ als afsluiter van de avond, daarna is het tijd om af te gaan, en nog een keer wordt er “Merci!” naar ons geroepen. Maar zoals het hoort, na geklap van het publiek komt de band ons nog verblijden met een laatste nummer waar Maarten zijn zangkunsten echt kan laten zien. Daarna is het voorbij, gelukkig heeft de band cd’s, LP’s en posters mee genomen zodat de fans niet met lege handen naar huis hoeven.

Ben je zelf ook benieuwd geworden naar Balthazar? Je kan nog een keer een kijkje nemen, 26 juni, [[Effenaar]] in Eindhoven!


Foto’s (c) 2010 Shanna Wiggerman

Deel: