De oudere generatie zal hem nog wel kennen van Sweet d’Buster, en zijn tournees met Herman Brood, Golden Earring en als directeur van de Rockacademie in Tilburg. Toch brengt Borgers met regelmaat nog solo-Cd’s uit, die doorspekt zijn van nostalgie. Zijn nieuwste album ‘Ver van hier’ is er weer zo een, dit maal vergezeld door de uitgave van een bijbehorend (los) boek, ‘Weg van hier’. cd en boek gaan voornamelijk terug naar eind jaren ’60, toen Borgers afstudeerde, maar wel met een hedendaagse slag.

Voor een directeur van de rockacademie klinkt de plaat wat zoetjes, voor de fans van Borgers’ saxofoonspel is het een vreemde gewaarwording te moeten wachten tot de 4e track om zijn saxofoon op te merken. ‘Ver van hier’ is een soort van familiealbum. Niet verwonderlijk, gezien zo ongeveer de hele familie Borgers in de muziek zit. Dochter Nova, neef Lody, broers Peer en Ruud Borgers, het zijn slechts enkelen die meespelen of zingen op de inmiddels zesde cd van Borgers. Borgers’ cd is een soort van Americana-blues, soms richting wat jazz, maar zeker puur.

De eerder al uitgebrachte single ‘De jeugd’, ‘Zakgeld’, maar zeker tekstuele favoriet ‘Legoland’ liggen bovengemiddeld goed in het oor, radio 2-muziek. Zeer zeker geen Radio 538 hits op ‘Ver van hier’, maar dat zal ook zeker niet de intentie zijn geweest van het album. Heerlijk is het om het boek ‘Weg van hier’ te lezen onder het genot van de muziek van Borgers. Korte verhaaltjes over vroeger, van ‘de Kers’ in Oers, tot zijn eerste ervaringen met drugs, en van Liverpool tot Stuttgart. Misschien is dat juist de kracht van Borgers’ duo-uitgave: Nu de zomer er weer aan komt, is het misschien wel de perfecte zondagavond, met een boekje in de zwoele avondschemer, een lekker rustig Cd’tje op de achtergrond, vergezeld door een lekker glas whiskey. Los een goed album en boek, samen een aanrader! (8/10)

Deel: