Eind vorig jaar uitgekomen op het Engelse ‘Full Time Hobby’-label, en nu ook hier in Nederland verkrijgbaar (gedistribueerd door [[PIAS]]), is de nieuwe CD van Micah P. Hinson. Een oud-uitziende cover doet vermoeden dat het album een in de jaren ’50 gereleased jazz-album is, maar valt dat even tegen. ‘All Dressed Up and Smelling Of Stangers’ bestaat uit 2 CD’s, vol bekende, en minder bekende covers, onder anderen van [[John Denver]], [[Leonard Cohen]], [[Bob Dylan]] en [[Frank Sinatra]]. ‘Slow and Steady’, van de hier in Nederland relatief onbekende Seattle-band[[Pedro the Lion]] voelt goed aan, lekker in het gehoor, hoewel rustiger dan het origineel. Veel rustiger. Denver’s ‘This old guitar’ daarentegen voelt wat stroef aan, niet lekker, te flauw, te droog en hier en daar wat kaal. Dat is ook met de rest van de eerste CD: accoustische gitaar, eentonige zang, en hier en daar een toevoeging van drums, orgel/synthesizer en als je lang genoeg luistert zowaar een electrische gitaar. ‘The Times They Are A Changing’ van Bob Dylan komt er met Leonard Cohen’s ‘Suzanne’ nog redelijk uit, maar verder is deel 1 een aardige CD voor bij het kampvuur. Niet meer dan dat.

CD2 gaat iets harder, iets ruiger, maar ook iets minder zuiver, vals soms, met als absolute dieptepunt ‘WHile My Guitar Gently Weeps’ van de [[Beatles]]. Hinson pakt naast mindere ook de grote hits (‘Are You Lonesome Tonight’ en ‘My Way’) maar had zich daar beter niet aan kunnen wagen. Voor een Ierse pub is Hinson zeker geen verkeerde keuze, bij het eerder genoemde kampvuur zal hij zeer zeker succes hebben, maar daar houdt het wat ons betreft dan ook wel bij op. Toch trad hij tijdens zijn Europese tournee, afgelopen maanden, nog op in ons eigen Utrecht, tijdens het [[Le Guess Who]]-festival, waar ook [[El Pino & The Volunteers]] en [[The Tragically Hip]] optraden. [[Tivoli]] zal niet op zijn kop gestaan hebben, hoewel zijn cover van [[Leadbelly]]’s ‘In the Pines’ (Door [[Nirvana]] tijdens de [[MTV]]-Unplugged hernoemd tot ‘Where Did You Sleep Last Night’) een positieve uitschieter is. Misschien dat Hinson, die zijn leven als criminele dakloze junk door zijn muziek probeert te ontvluchten, hiermee een betere stijl kan vinden.

Nee, heel eerlijk gezegd is ‘All Dressed Up And Smelling Of Strangers’ precies zoals de hoes doet vermoeden: de liefhebber van tegenwoordig wenst, krijgt en verdient beter. Slechts een enkeling, misschien een enkele liefhebber van [[Bruce Springsteen]]’s ‘Nebraska’ zal het album in zijn volledigheid waarderen. Hoewel Hinson als artiest overduidelijk beter kan. (4/10)

Deel: