Niet vaak kan een concert in één woord beschreven worden. Toch kan je het laatste concert van de [[Gotcha! Allstars]]-tour samenvatten met één woord: Feest! Waar Gotcha! halverwege de jaren ’90 begon af te brokkelen, enkele have-bands tournee’s daar gelaten, sprong de hele band eind dit jaar weer on stage. En terecht, want Nederlands beste funkband heeft misschien niet de hits die de [[Golden Earing]] en [[Blof]] wel hebben, concerten van de band geven de toeschouwer meer waar voor hun geld dan mening andere artiest ooit zal doen. Volgens Gotcha!-traditie houdt de band zich nooit aan strakke tijdsschema’s, komt een half uur te late het podium van de [[Effenaar]] op, maar geeft het publiek vanaf het begin waar ze voor gekomen zijn: rauwe funk, strakke drums, slepende saxofoon, en een ondersteuning op bass waar menig funkband jaloers op kan zijn. Was [[Ro Krom]] er vroeger bij, door prive-omstandigheden is zijn plek nu ingenomen door [[Pieter Both]], die vroeger voornamelijk op de achtergrond aanwezig was, alvorens succes te boeken met [[Beef]]. Om gemis aan achtergrondpartijen in te vullen heben de P-funk’ers de band aangevuld tot 12 man, met onder anderen Janice Williams, in 1992 vanuit Los Angeles naar Nederland gekomen op tournee met [[Painting over Picasso]], en sindsdien gebleven. Saillant detail is dat Janice in augustus ’92 op hetzelfde podium stond als Koen ‘Fu’ Lommerse daarna met diens eerdere band [[City Pig Unit]], om nu jaren later samen te zijn toegevoegd bij Gotcha! Zouden ze dat 17 jaar geleden al geweten hebben…

Zoals een echte funkband betaamt betrad de groep van 12 één voor één de arena, startende met de volle drums van Martijn Bosman, die direct de toon zette voor de rest van de avond. Als bij het betreden van het podium één bandlid minder enthousiast ontvangen werd, was dat puur toeval, slechts Lommerse werd op meer applaus getrakteerd, logisch aangezien de Eindhovenaar als enige een thuisconcert speelde. In een afgeladen Effenaar speelde Gotcha! Allstars weer net als vroeger, met als enigste verschillen dat de accoustiek in de nieuwe Effenaar stukken verbeterd is ten opzichte van de oude Effenaar, waar Gotcha! menigmaal het podium heeft bestegen, en het plezier dat de band nu nog meer leek te hebben. Uitgedost in kostuums waar menig kostuumfilmregiseur een moord voor zou doen, leek het concert bij vlagen op een gilde-bijeenkomst, met een Gotcha! Allstars-vaandel dat de band in de buurt van [[U2]]’s [[Sunday Bloody Sunday]] liet komen. Het was tekenend voor waar het Gotcha! Allstars concert voor stond, uitbundigheid, trots, opzwepende funk en plezier. 12 Man, enkele roadies, het zijn aantallen waar een commerciële band voor naar de ArenA, de Kuip, of het Philips Stadion zou moeten, willen ze er geld uit slepen. Niet bij de mannen uit Haarlem, die het overduidelijk voor de fun deden, en bleek ook wel bij het publiek, dat nummer na nummer herkende en hardop meeschreeuwde. Van de ‘Funky Farm’, tot ‘Words and music from da Lowlands’, en van ‘Da 10 is mightier than da sword’ tot afsluiter ‘Red hot momma’, tweeën half uur na de start van het optreden.

Legendarische momenten van Gotcha! waren ook terug te vinden in de vernieuwde Gotcha! Allstars, van het meditatiemoment van Joep da Dupe, de spontane stripteases van de mannen, de dubbele toegift, en toch, ondanks het rookverbod, de joints on stage, al was het dan niet meer in die getallen waarin het vroeger gebeurde, Gotcha! is niet veranderd. Grote favorieten als ‘Da 10 is mightier than da sword’ en ‘Words and music from da Lowlands’ bleven gespaard tot vrijwel het einde, maar dat leek niemand te deren, van begin tot eind bleef de zaal vol energie, als had de Effenaar in jaren niet meer gevoeld. De Rock ’n Roll Hall of Fame bestond afgelopen weekende 25 jaar, misschien dat het tijd is voor een Funk Hall of Fame, dan zouden de Funketeers van de Gotcha! Allstars samen met internationale grootheden als [[George Clinton]], diens [[Parliament]] en [[Funkadelic]] als eersten toegevoegd moeten worden. Gotcha! Allstars was terug, tien concerten lang, maar zoals Koen Lommerse me na het concert nog toevertrouwde, Gotcha! Allstars gaat door, Gotcha! Allstars is klaar… Klaar voor Lowlands, klaar voor Pinkpop, klaar… om te doen wat de band in de eerste gedaante door enkele strubbelingen niet lukte, klaar om de wereld te veroveren!

Deel: