[[Island Records]], het bekende platenlabel dat artiesten als [[Bob Marley]], [[U2]], [[Mika]], en [[Roxy Music]] groot heeft gemaakt, bestaat dit jaar vijftig jaar. Dat wordt onder anderen volgende week in Londen op gepaste wijze gevierd met een serie concerten.

Zes dagen lang is het elke dag groot feest in Shepherds Bush Empire in Londen, met onder anderen optredens van [[Sly & Robbie]], [[The Fratellis]], [[Keane]], [[Kid Creole & the Coconuts]], [[Paul Waller]] en The Tom Tom Club op. Ook van de partij is Yusuf Islam, die voorheen bekend werd onder de naam [[Cat Stevens]]. Afsluiter is op 31 mei [[Amy Winehouse]] met Toots and the Maytals.

In 1959 richtte de toen 22-jarige waterski-leraar [[Chris Blackwell]] het label Island Records op, op het eiland [[Jamaica]]. Het label richtte zich in eerste instantie met succes op lokaal talent. Toen Jamaica in 1962 onafhankelijk werd, trok Blackwell naar Londen, waar hij in het begin hij zijn platen zelf aan de man bracht door met zijn auto langs de platenzaken te gaan.

Het keerpunt voor Island Records was in 1964, toen Blackwell de 14-jarige [[Millie Smal]]l van Jamaica naar Londen haalde, die een grote hit scoorde met [[My Boy Lollipop]], geschreven door Jamaicaan [[Ernest Ranglin]] (destijds gitarist bij [[Jimmy Cliff]]). Hij in de jaren zeventig ook Bob Marley, Cliff Richards, Nick Drake en vele anderen, en richtte meerdere labels op, als Palm Pictures (Da Lata, Baaba Maal) en

Deel: