Symphony31, we moesten even achter onze oren krabben voordat we ook alweer wisten waar het over ging, zit in de problemen. Tenminste, zo lijkt het er toch duidelijk op. Het event, dat als twee druppels water lijkt op het concept van de Night of the Proms, en zelfs dezelfde hoofdsponsor (Sligro), gooit haar kaarten in ze uitverkoop. Niet zomaar een uitverkoop met 25 % korting, nee Symphony31 wil gewoon mensen naar de zaal trekken, want blijkbaar is er amper nog een kaart verkocht. Voor 90% korting gaan de kaarten de deur uit! 90%!, dat is zoveel als: we geven de kaarten gratis weg, omdat er niemand geld aan wil uitgeven.

Op het event zal (goh, hoe origineel), een klassiek orkest samen spelen met verschillende namen uit de popgeschiedenis. Jocelyn Brown, Candy Dulfer, Sharon Doorson, en Robin S zijn samen goed voor in totaal 5 top 40-hits. Oh ja, er staan ook nog een paar dance-toppers on stage: DJ Ronald Molendijk, DJ Dennis van der Geest, DJ Roog en MC E-life zijn de meest in het oog springende namen waar we ons bed voor uit zouden moeten komen.

En dat begeleidt door een orkest met (volgens het affiche) meesterdirigent Maurice Luttikhuis. Nu is het geval dat ondergetekende jarenlang bij verschillende klassieke orkesten heeft gewerkt en de klassieke wereld een klein beetje kent, maar de naam Maurice Luttikhuis moest toch even worden gegoogled. We kwamen uit op een dirigent die zijn ervaring heeft op gedaan als pianist bij het Deep River Quartet, en nadien dirigentenervaring heeft opgedaan bij Joop van den Ende. En als je weet dat een muzikant na Joop van den Ende in Europa vrijwel is afgeschreven bij de traditionele klassieke orkesten, dan weet je ook met welke korrel dat woord ‘meesterdirigent’ genomen moet worden.

Het hele circus gaat plaatsvinden in Ahoy (waren daar de Night of the Proms concerten niet ook?) en net als bij de Proms zijn er 2 concerten plus een speciaal concert voor Sligro-klanten. Dat laatste zit vol, want spaaractie. De twee andere concerten lopen dus voor geen meter. Is ook niet verrassend, want het Night of the Proms-concept is sinds de overstap van orkest met bij elkaar gezochte jaren 80-artiesten naar orkest met “We zien we wie we kunnen krijgen en het maakt niet uit of de artiesten bij elkaar passen” een beetje aan het uitblussen. Waren er eind jaren negentig nog 20 tot 30 concerten in Nederland en België, nu mag je kiezen uit zo ongeveer twee concerten per land.

Wellicht dat er daarom weinig animo is voor een spin-off Symphony31? Maar ook bijzonder is dat zelfs wij, die toch bovengemiddeld geïnteresseerd zijn in concerten, nog niet eerder hadden gehoord van deze Night of the Proms-cloon. We verwachten dan ook dat er in 2016 geen vervolg zal komen van deze schaamteloze kopie en wellicht ook deze editie op het laatste moment nog zal worden afgelast. Om met de stille trom te vertrekken, samen met de tweede viool.

Deel: