Colin Blunstone en de luxe van het ouder worden (2)

Vervolg op deel 1

Colin Blunstone komt in het gesprek over als een zeer gedreven man. Geen greintje vermoeidheid. Het is alsof we spreken met een zanger die aan het begin van zijn carrière staat. En dat terwijl hier toch echt een man tegenover ons zit die al vijftig jaar over de wereld tourt en nog steeds geen spoor van slijtage. Er zijn mensen die jonger zijn en besluiten thuis achter de geraniums te gaan zitten en zich op hun familie te focussen. Blunstone niet; Die gaat maar door en door en door en door. “Ik denk eerlijk gezegd dat het in mijn bloed zit. Ik ben hiermee begonnen toen ik letterlijk net 19 was geworden. Was net klaar met school en doe het dus al mijn hele leven. En ik geniet er nog steeds van, alhoewel het ook wel vaak zwaar is. Leeftijd is daarbij wel een belangrijke game-changer. Als je ouder wordt moet je wel echt je leefstijl aanpassen om het leven van een muzikant op tournee vol te kunnen houden.” Vroeger was het bij the Zombies zo dat de avond pas begon als het optreden was afgelopen. “Dan gingen we op zoek naar een leuk feestje, maar nu daarentegen is het na een optreden dringen geblazen om als eerste terug in het hotel te zijn om te gaan slapen”, bekent hij, “Ik moet zorgen voor genoeg slaap, verstandig eten. Ik heb alcohol volledig opgegeven een paar jaar geleden. Dat is iets dat ik wel bij veel collega’s zie de afgelopen jaren, dat men het drinken opgeeft. Er wordt niet meer zoveel gedronken in de rock’n roll.”

“Weet je”, gaat hij verder, “het is uiteindelijk ook gewoon gezond boerenverstand. Ik ben een zanger, mijn stem is mijn instrument, ik moet daar dus verstandig mee omgaan. Ik pas op mezelf, drink veel water, alles om mijn stem te beschermen. Als ik terugdenk aan onze eerste Amerikaanse tournee door de zuidelijke staten, dat was eigenlijk niet te doen. Het was heet, er was geen airco. ’s Morgens werd je snakkend naar adem wakker. Mijn stem ging eraan en ik dacht er gewoon niet over na om zoiets logisch te doen als water te drinken.”

Zangcoach

15 jaar geleden is Colin Blunstone uiteindelijk begonnen bij een zangcoach, die hem eindelijk de juiste technieken en oefeningen heeft geleerd om zijn stem in vorm te houden. “Bij elke show doe ik die oefeningen een half uur voor de soundcheck en dan daarna nog een keer een half uur voor de show. Zo houd ik mijn stem in vorm.” Colin zingt nog steeds al zijn nummers in de originele toonsoort, op twee na die een toon naar beneden getransponeerd zijn. “Zolang ik maar mijn stem goed onderhoud, blijft het zingen voor mij makkelijk, het is voor mij een natuurlijk iets, voor mij is het niet moeilijk. Het is een talent.”

Dat is natuurlijk het technische verhaal, maar Colin is 74 jaar inmiddels, geen 20 meer. Het is moeilijk voor te stellen dat de zanger zijn tourschema’s niet heeft aanpast. Colin staat op en denkt even na, hand aan de kin en er valt een korte stilte. Pas als hij weer gaat zitten komt het antwoord: “Je hebt uiteraard een punt, maar je bent de eerste die er zo direct naar vraagt, nu voel ik me oud.”’ Aan de glimlach is te zien dat hij er niet te zwaar aan tilt. “Vorig jaar bijvoorbeeld zijn we met the Zombies zeven weken op tournee geweest in de USA, de eerste optredens waren allemaal met the Zombies, maar daarna gaven we double bill shows, samen met Brian Wilson van the Beach Boys. Een prachtige ervaring, maar toch. Als we op tournee zijn, eet ik elke avond samen met Rod (Argent) en we hadden het er inderdaad onlangs over dat zo’n tour van 7 of 8 weken voor ons echt te lang is. Voor ons is vier weken genoeg. Ik denk dat we die kleine luxe nu wel verdiend hebben dat we zelf mogen kiezen hoe lang we van huis weg zijn.”

Nieuwe nummers

Inmiddels is de band met de soundcheck begonnen en Colin Blunstone wil nog een half uurtje oefeningen doen voor de soundcheck. Toch is er nog tijd om te vertellen wat hij in petto heeft voor de komende tijd. “Ik ben op dit moment weer meer dan een jaar nieuw materiaal aan het opnemen. Materiaal voor een nieuw album met The Zombies, maar ook materiaal voor nieuw solo-album. We gaan ze zeker niet tegelijkertijd uitbrengen, daar kan straks makkelijk een jaar tussen zitten, maar ik ben wel blij met de kwaliteit van het materiaal. We weten alleen nog niet hoe we dat album gaan maken. Weet je, we hebben een hoop nummers, maar er moet een idee achter zitten, een thema of een bepaalde soort van productie waardoor het echt een geheel wordt. Ik wil niet zomaar 10 of 12 nummers bij elkaar gooien en dat dan een album noemen.”

“Ik ben daar pas vrij laat door schade en schande wijs van geworden. Mijn laatste twee albums, daar was de tour al van geboekt en dan werden de laatste twee of drie nummers van die albums naar mijn gevoel afgeraffeld. Het album moest uit voordat we op tour gingen. Dat wil ik nooit meer mee maken, daar voel ik me niet goed bij’. Colin Blunstone heeft het dan over de albums ‘On the air tonight’ uit 2012 en ‘The Ghost of you and me’ uit 2009. “Ik vind het moeilijk om naar die albums te luisteren, ik ben daar niet tevreden over. Er is werkelijk geen enkele reden te bedenken om een album niet het beste te laten zijn dat je ervan kan maken. Albums verkopen toch niet meer. Een goed album kan je wel helpen te focussen voor een goede tour. Ook dat is de luxe van het ouder worden. Ik heb geen haast meer, niemand vertelt me wat ik moet doen of wat ik niet moet doen.” Al met al is zijn leeftijd dus zijn beste vriend. Eindelijk kan hij zich de luxe van het ouder worden veroorloven. Hij is geworden wat hij zelf al zong in 1982. ‘Old & Wise’.

Foto’s (c) Patrick Strouken