[[Orchestral Manouvres in the Dark]] is terug, en hoe! Veertien jaar na hun laatste album laten de heren horen dat ze het absoluut nog niet verleerd zijn, integendeel, ze zijn beter dan ooit. Na het beluisteren van ‘History of Modern’ kan ik maar één conclusie trekken ……. fenomenaal!, wat een super goed album!

Hun debuutalbum ‘Orchestral Manouvres in the Dark’ verscheen in 1980, al snel opgevolgd door ‘Organisation’. De single “Enola Gay” was in Europa een enorme hit, behalve in Nederland, ondanks inspanningen van [[Veronica]]. Hun echte doorbraak kwam in 1981 met het intussen legendarische album ‘Architecture and Morality’, waarvan album ‘Joan of Arc (Maid of Orleans)‘ in veel landen op de eerste plaats van de hitparades terecht kwam.

Daarna volgden de albums ‘Dazzle Ships’ (1983), ‘Junk Culture’ (1984), ‘Crush’ (1985) en ‘Pacific Age’ (1986). na een groot aantal hits als ‘Locomotion‘, ‘So in Love‘ en ‘Forever Live and Die‘ werd het in 1986 stil rond de band. Andy McCluskey ging alleen verder onder de naam Orchestral Manouvres in the Dark en bracht enkele albums uit. Na in 2006 aangekondigd te hebben weer in de originele bezetting bijeen te komen startte ze in 2007 een tour genaamd naar hun succesvolste album ‘Architecture and Morality’. In 2009 gaven ze een eenmalig optreden samen met The [[Royal Liverpool Philharmonic Orchestra]] en verzorgden 21 optredens tijdens de [[Night of the Proms]] in Antwerpen, Arnhem en Rotterdam

Wat mij bij ‘History of Modern’ opviel is de herkenning van de ‘oude’ nummers in de nieuwe. Bijvoorbeeld het nummer ‘Sister Mary says’ heeft veel weg van ‘Enola Gay‘. Heerlijk!! Ook in het schitterende ‘The Right Side’ is een van de hits van weleer te herkennen, te weten ‘Joan of Arc (Maid of Orleans)‘.

De titel van het album is mijns inziens een zeer goede keuze. Over de tracks, het zijn stuk voor stuk heerlijke nummers, die na de cd een paar maal beluisterd te hebben steeds beter worden. Tracks als ‘Pulse’, ‘Save Me’, ‘Sister Mary Says’ en ‘The Future’ zijn stuk voor stuk heerlijke dansvloerhits, de melodieuze rustige nummers waar de band van heeft bewezen dat ze dat beheersen als ‘Bondage of Fate’, ‘If You Want It‘ en ‘Sometimes’ zijn een genot voor het oor. Conclusie: een album dat de oudere fans maar ook een nieuwe generatie zal aanspreken. Een absolute aanrader! Op 23 november zal OMD een concert geven in Paradiso ter promotie van deze fantastische cd, die het zeker waard is! (9/10)

{slide=tracklisting}

1. New Babies: New Toys
2. If You Want It
3. History Of Modern (Part I)
4. History Of Modern (Part II)
5. Sometimes
6. Rfwk
7. New Holy Ground
8. The Future, The Past, And Forever After
9. Sister Mary Says
10. Pulse
11. Green
12. Bondage Of Fate
13. The Right Side?

{/slide}

Deel: