Frans Bauer behoort al meer dan 20 jaar tot de absolute sterrentop van het Nederlandse lied. In 1994 scoorde hij zijn eerste grote hit met ’Als sterren aan de hemel staan‘. Frans Bauer heeft eigenlijk zijn hele leven niets anders gedaan dan zingen. Als kleine jongen, bij zijn ouders in de woonwagen werd kleine Frans geïnfecteerd met zijn liefde voor muziek, en hij werd een groot liefhebber van zangers als Julio Iglesias, Elvis Presley en Koos Alberts. Het zangtalent werd al snel herkend en zo gebeurde het dat de jonge Frans Bauer meerdere keren bij Koos Alberts op het podium werd geroepen om samen met hem zijn grootste hit ‘Ik verscheurde je foto’ te vertolken.

Inmiddels zijn we maar liefst 37 albums verder en lanceerde Frans op 1 maart zijn nieuwste album ‘Levenslied’. Een album waarop Frans Bauer zijn fans beloofd terug te keren naar het echte levenslied, het genre dat hem zoveel successen heeft gebracht.

Vrijdagavond stond Frans op het podium van Parkstad Limburg Theater in Heerlen, vergezeld door zijn vaste begeleidingsorkest, de Holland Showband onder leiding van Merijn Nelemans. Het optreden was weer een volgende in een reeks van meer dan 1000 theateroptredens die Frans Bauer er inmiddels op heeft zitten.

Ruim voor aanvangstijd stroomde de zaal vol. Op enkele na waren alle 1103 plaatsen in de zaal uitverkocht. Dat Frans Bauer zijn fans in alle lagen van de bevolking heeft was goed te zien. Het merendeel wel al met grijzen haren, en er waren ook enkele complete leefgroepen van mensen met een verstandelijke beperking samen met hun begeleiding naar dit concert gekomen. Al met al een mix die ervoor zorgde dat er een soort van uitgelaten, vrolijke spanning al in de zaal hangt, nog voor het optreden is begonnen. Geheel in stijl klinkt er muziek van het grote voorbeeld van Frans, Koos Alberts uit de speakers.

De band, onder leiding van accordeonist en pianist Merijn Nelemans, bestaat uit gitaar, bas, drums, piano, keyboards, accordeon en twee achtergrondzangeressen. Een orkest, zo bekwaam en ervaren in het begeleiden van Frans Bauer dat alle hits net zo goed klinken als op de cd. De goede akoestiek van de zaal hielp daar zeker bij mee.

Bauer had nog geen 20 seconden nodig om de zaal plat te spelen. Niets rustig aan opbouwen en een spanningsboog creëren; Gewoon BAM!, meteen vol erin. De ene hit na de andere werd gespeeld. Bauer had nog vier danseressen meegenomen die een aantal nummers met hun dans opluisterden. Bij de fans ging het er allemaal in als koek. Geen woord hier over artistiek niveau of hoogdravende kunsten. Bauer was gekomen om de mensen te vermaken en dat deed hij op een bijzonder hoog niveau. Hij draait al meer dan 25 jaar mee en dat is te merken. Zijn typerende hoge stem met snik en falset laat niet af: Hij zingt goed.

Frans Bauer is een man die in de bijna 25 jaar van zijn carrière zijn trouwe fans goed heeft leren kennen. Sommige spreekt hij zelfs persoonlijk aan in de zaal. Dat is meteen wel zijn kracht. Wat je ook van Bauer vindt, de man is authentiek zichzelf, straalt dat uit en daarom houden de mensen van hem. ‘Tour de Frans’ is een theatershow met een setlist die zijn hele 24-jarige carrière beslaat, en dus niet specifiek gericht op het album ‘Levenslied’ dat vrijdag ook is uitgekomen.

Bauer bracht echter wel een aantal nummers van het nieuwe album. Hij zei dat hij met dit album na een periode van twee en een half jaar na het overlijden van zijn vader terugkeert naar zijn ‘roots’ het levenslied. Het moet gezegd, de nummers die hij vrijdag voor het eerst bracht kwamen bijzonder goed over. De fans zongen ze al woord voor woord mee, terwijl het album nog maar elf uur uit was.

Bij ‘Blijf vanavond heel even bij mij’ mocht zijn jongste fan van de avond, een meisje van een jaar of 4 bij hem op het podium, en hij zong het liedje met het kind in zijn armen. De zaal brak. Bauer heeft definitief gewonnen in Heerlen. Voor de pauze pakte hij, samen met zijn orkest en danseressen, het publiek voorgoed in met een medley van hits van Eddy Wally.

De verrassing van de avond kwam direct na de pauze, toen Bauer vriend en vijand verraste met een Engelstalige country medley. Achtereenvolgens kwamen voorbij: ‘Thank god I’ m a country boy’, ‘Let your love flow’, ‘Achy Breaky Heart’, ‘Ring of Fire’ en ‘Deep in the heart of Texas’. Bauer droeg een cowboyhoed en zijn Engels was onverstaanbaar slecht, maar dat mocht de pret allemaal niet drukken.

Met walsjes en alle Bauer-hits rolde de avond door, totdat er een verkleind stil moment kwam toen Bauer zijn fans uitgebreid bedankte voor ‘hun hand op zijn schouder’ in tijden dat het niet zo goed ging met Frans. Frans haalde het overlijden van zijn vader aan en zong het speciaal voor hem geschreven ‘De hemel heeft er een engel bij‘. Een staande ovatie is zijn deel, en velen in het publiek vegen geëmotioneerd een traan weg. Als laatste walste het orkest samen met Bauer over de menigte heen met de hit ‘Heb je even voor mij‘.

Even later zag je de mensen allemaal met een grote lach op hun gezicht de zaal verlaten. Bauer bracht hen deze avond een paar mooie uren. Een oude mevrouw weet het treffend te verwoorden met een gezongen frase uit een Bauer lied: “Meneer, soms is ‘Een ons geluk meer waard dan een pond goud’. Met een bemoedigende klop op mijn schouder zag ik haar, steunend op haar rollator, samen met haar familie huiswaarts gaan.

Deel: