Op vrijdag 21 oktober verscheen het derde album ‘Competition Stripe’ van de Nederlandse garage rock-band Traumahelikopter. De groep uit Groningen is een van de Nederlandse parels van het Amerikaanse record label: Burger Records. Huh? Precies. Terwijl de meeste Nederlandse acts weinig tot geen voet in de Amerikaanse muziek business weten zetten is Traumahelikopter favoriet van de bovenste plank bij het Amerikaanse label.

Geen bas, veel gitaren en vlakke nonchalante zang is een beetje hoe je de muziek van Traumahelikopter zou kunnen omschrijven. Weg van alles wat bombastisch klinkt en gewoon puur rock ‘n’ roll. Melodieuze rock muziek die je het beeld van strakke skinny jeans en puntige slangenleren schoenen op je netvlies doen zetten. “It’s only rock ’n roll” zoals de band zelf zingt in album opener ‘Sleep Tight’. De melodie op de plaat is vooral gehaast en een tikkeltje chaotisch, maar dat is juist ook haar charme.

Nummers als ‘Nothing There’ en ‘Another Year’ worden zo opgewonden gespeeld dat het garantie zal geven voor car karaoke en vunzige dansmoves. Bij de opening van ‘Somewhere’ zou je zo door willen pakken naar het bekende intro van ‘Brown Sugar’ (The Rolling Stones), maar de eigenwijze twist van de band geeft je niet de kans om het aanstekelijke intro door te neuriën. ‘Negative Feelings’ is met meer dan 6 minuten de langste track op de plaat. Het is een donkere track met wederom een simpel catchy ritme die overgoten wordt door samenzang. ‘Pull Me Down’ geeft het album in de laatste minuten nog net een andere wending. De grote climax aan het einde van de song laat zien dat de band ook nog een wat donkere kant in haar heeft.

De plaat komt vrij nonchalant over, maar zeker niet arrogant. Het is gewoon een heerlijke rock ’n roll-plaat die voor de band hopelijk veel in beweging gaat zetten. ‘Competition Stripe’ is een pakkende plaat vol goede vibes die de muziekindustrie niet zal ontgaan, maar ook het publiek tijdens een live concert niet stil zal laten staan. (8/10) (Burger Records)

Deel: