Na ruim 50 jaar actief in de muziekindustrie leek het eind in zicht voor de Ierse folkgroep The Dubliners. Frontman John Sheahan vond het genoeg, maar daar waren Sean Cannon en Eamonn Campbell het niet mee eens. Zij blijven spelen tot ze niet meer kunnen. Omdat Sheahan de rechten over de naam heeft, gaan de twee verder onder de nieuwe naam The Dublin Legends.

Op zaterdag 3 oktober stonden de twee Ierse legendes in het Paard van Troje. Samen met Gerry O’Connor (banjo en viool) en Paul Watchorn (banjo) brengen ze de nummers van The Dubliners weer tot leven.

9G5A8941 kopieEr stonden vier stoelen klaar voor de heren, maar enkel de 68-jarige Campbell nam plaats. Met veel bewondering keek het publiek naar de zanger en gitarist. Dansen kan de oude Dubliner niet meer, maar zijn glimlach en stralende ogen zijn voldoende om de fans te laten genieten. Want hoe fijn is het om te kijken naar een man op leeftijd die nog altijd plezier heeft in het maken van muziek.

De leeftijd heeft er niet voor gezorgd dat de muzikale kwaliteiten verloren zijn gegaan. Fantastische solo’s op banjo en viool komen voorbij. Rustige nummers worden afgewisseld met wat meer up-tempo zodat er voor ieder wat wils is. In de zaal wordt er voornamelijk gedanst en op de twee balkons hangt men genietend over de railing.

9G5A8730 kopieVlak voor de pauze werd de voor mij nog onbekende singer-songwriter Hanneke Laura het podium opgehaald om het mooie nummer ‘Sally Gardens’ mee te spelen. Hanneke van den Eertwegh besloot op haar 23e dat het werk in de advocatuur toch niet in haar ideale plaatje past. Met een backpack op haar rug en een gitaar in haar hand volgde ze haar hart naar Ierland. Ruim drie jaar lang heeft ze zich daar wegwijs gemaakt en zich gericht op de Ierse muziek. Artiesten als Jewel, Tori Amos, Kate Rusby en Katie Melua inspireerde Hanneke. De typisch Ierse klanken zijn altijd wel aanwezig in haar eigen nummers. In 2007 kwam het eerste EP ‘Silence of the Winds’ uit. In 2010 volgde ‘Storybook’ en het meest recente EP is ‘Signs & Stars & Miracles’ dat ze uitbracht in 2014.

Toen Hanneke in 2012 weer terugkwam naar Nederland mocht ze het support programma van Tim Akkerman verzorgen. De ex-frontman van de populaire rockband Di-rect stopte in 2009 en richtte zich op zijn solo carrière. Er was een muzikale klik tussen Akkerman en Hanneke Laura en zo besloten de twee om samen naar Ierland te gaan om daar een speciale tour te doen.

Momenteel is Hanneke weer druk bezig met het schrijven en opnemen van nieuwe songs. Haar eigen liedjes gaan meestal over het dagelijks leven en de liefde. Romantische ballads maar ook wat up-tempo met natuurlijk Ierse invloeden. Zelf genieten van Hanneke Laura kan op donderdag 15 oktober, dan speelt de singer-songwriter bij Max Guitar in Scheveningen.

9G5A8820 kopieDe mannen van de Dublin Legends verheugen zich altijd op de pauze als ze in Nederland spelen. Ze watertanden al bij de gedachten aan de heerlijke ’stroopwafelsjes’ en warme chocolade melk die voor ze klaar staan.

In de tweede helft werd het pas echt feest. Met de grootste hits ’The Wild Rover’ en ‘Whiskey In The Jar’ zorgden de Ieren voor een feestelijk einde. Overal in het Paard werd er gedanst en mee gezongen. Het moet een genot zijn geweest voor de heren om te zien hoe het Nederlandse publiek de Ierse klanken omarmd. Als het aan de muzikanten ligt zijn ze er volgend jaar weer bij in het Paard van Troje.

Op dinsdag 6 oktober zijn de heren te zien in Paradiso en ook bezoeken ze nog Arnhem en Vlissingen in Nederland. Verder is de agenda goed gevuld tot aan december. Op 28 december is de laatste show van het jaar heel toepasselijk in Dublin, maar voor ze daar het jaar feestelijk afsluiten mogen ze nog een hoop optredens verzorgen in Zwitserland, Denemarken en Duitsland.

Foto’s (c) Dexter Reijsmeijer / Maxazine

9G5A8866 kopie

Deel: