Ik ga me diep schamen: Ik kende ze nog niet. En toch heeft Pentatonix inmiddels al meer dan 6 miljoen abonnees op Youtube! Meer dan Beyoncé! Meer dan Avicii! WOW! Ok, fair, ze stonden nog nooit in de Nederlandse hitlijsten en ze hebben eigenlijk nog niet eerder een compleet album op de markt gebracht, alleen vier EP’s. Pentatonix bestaat krap drie jaar en trad pas één keer op in Nederland. En toch, ik ben nu op slag fan!

Pentatonix won in 2011 de Amerikaanse talentenjacht ‘The Sing Off’, een talentenjacht speciaal voor a capella groepen, en volgens de gegevens van het programma is het ook in Nederland door SBS6 uitgezonden geweest. Ik moet bekennen dat het mij niet is opgevallen. In de Verenigde Staten is het programma in ieder geval wel een succes en doordat Pentatonix het programma won, werd de band in één klap beroemd. Hun clip van ‘Evolution of Music’ is inmiddels al 50 miljoen, en hun Daft Punk-versie al meer dan 100 miljoen keer bekeken (!!!). En dat terwijl de vijf bandleden hun nummers in feite puur dragen met hun stem alleen.

Pentatonix Thats Christmas To MeOk, op ‘That’s Christmas To Me’ gebruikt de groep inmiddels sumier wat instrumenten en/of geluidseffecten, maar over het algemeen genomen kan gezegd worden dat Pentatonix een ijzersterk a capella-album heeft afgeleverd. Op ‘That’s Christmas To Me’ brengt de groep een mix van bekende traditionele kerstnummers (‘Hark! The Herald Angels Sing’, ‘Silent Night’, ‘Santa Clause Is Coming To Town’ e.a.) en wat persoonlijke favorieten (zoals het fantastische ‘Let It Go’ en ‘White Winter Hymnal’) en een compleet nieuw, eigen, kerstnummer, ‘That’s Christmas To Me’.

Een van de nummers die er uitspringt, is ‘Winter Wonderland/Don’t Worry Be Happy’, waarin de groep het overbekende nummer van Bobby McFerrin met behulp van Youtube-ster Tori Kelly inweeft in het bekende kerstnummer. Ook ‘Dance of the Sugar Plum Fairy’, oorspronkelijk een instrumentaal klassiek nummer van ons aller Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, wordt door de groep op voortreffelijke wijze gePentatonixeerd. Eigenlijk wordt ieder nummer op de plaat in een modern jasje gestoken, zonder de oorspronkelijke essentie van het lied te verliezen.

Een groot compliment aan Scott Hoying, Kirstie Maldonado, Mitch Grassi, Avi Kaplan en beatboxer Kevin ‘K.O.’ Olusola, want naast dat de groep het gewoonweg goed doet, is ‘That’s Christmas To Me’ wellicht het beste kerstalbum van het jaar, misschien wel van de afgelopen 10 jaar! Overdrijf ik? Neen, Pentatonix is voor mij de ontdekking van het jaar! (9/10) (RCA/Sony Music)

Deel: