Meestergitarist Jimi Hendrix veranderde in vier jaar tijd compleet de rockmuziek. De 3Doc-docu Hear my train a comin’ vertelt zijn verhaal: van zijn eerste vingeroefeningen als kind via het sterrendom tot zijn vroege dood. Jimi Hendrix werd geboren op 27 november 1940 in Seattle, maar zijn succesverhaal begon in de hippe rockscene van Londen. Eric Clapton gaf ooit toe dat hij abrupt wilde stoppen met gitaarspelen nadat hij Hendrix had zien optreden.

Met zijn Britse band de Jimi Hendrix Experience scoorde de Amerikaan wereldwijde hits als ‘Hey Joe’ en ‘Purple Haze’. Maar de roem leidde ook tot de drugsproblemen die hem fataal werden. Hear my train a comin’ bevat onder meer privéfilmbeelden en nieuw ontdekt beeldmateriaal van het Miami Pop Festival 1969.

De meeste mensen kennen Jimi Hendrix vooral als de man die zijn gitaar in de fik stak tijdens het Monterrey Festival in 1967. Maar in de paar jaar dat hij aan de top stond, deed hij veel meer revolutionaire dingen met zijn instrument. Jimi Hendrix zag de gitaar als een verlengstuk van zijn ziel, en dankzij zijn fenomenale techniek kon hij hem laten praten, huilen en ja, zelfs kogels laten afschieten. Voorbeeld daarvan is de wijze waarop Hendrix op Woodstock het Amerikaanse volkslied The star-sprangled banner liet ontaarden in een mitrailleursalvo, als protest tegen de oorlog in Vietnam.

Jimi Hendrix – Hear My Train A Comin’, 21:30 – 22:50 uur, Nederland 3

Deel: