The Fall Guy was een tv-serie die tussen 1981 en 1986 op de Amerikaanse televisie te zien was. In de hoofdrol was Lee Majors Colt Seavers, een voormalige stuntman die nu als een premiejager door het leven ging en zijn talenten en kwaliteiten als een stuntman nu inzette om criminelen en voortvluchtigen achter slot en grendel te brengen. De serie was ook in Nederland te zien en ik heb er ook een aantal afleveringen van gezien maar veel indruk heeft de serie op mij niet gemaakt. Het enige dat ik me nog herinner is dat ik Major’s tegenspeelster Heather Thomas in die tijd een aantrekkelijke vrouw vond.

De eerste plannen om van deze tv-serie een speelfilm te maken ontstonden al in 2010 toen DreamWorks Pictures in contact kwam met de producenten Walter F. Parks en Laurie MacDonald. Heel wat namen zongen rond die bij deze productie betrokken zouden kunnen worden. Zo zou op een bepaald moment regisseur Martin Campbell de regie moeten voeren, weer later viel de naam van McG en als hoofdrolspeler had men zelfs een tijdje Dwayne Johnson in gedachten. Maar de verfilming kwam uiteindelijk niet van de grond. Tot 2020 toen Universal zich als producerende studio opwierp. Toen bleek Ryan Gosling al de belangrijkste kandidaat voor de hoofdrol en werd David Leitch, bekend van actierijke films zoals John Wick (2014), Atomic Blonde (2017), Deadpool 2 (2018) en Bullet Train (2022) als regisseur aangewezen. Met de casting van Emily Blunt werd ook duidelijk dat men bij The Fall Guy (2024) naast de actie ook voor een romantische lijn zou gaan kiezen. Universal hoopte met The Fall Guy een commerciële kaskraker te hebben.

Jody Moreno: I’m the director. You’re a stunt guy. We need to keep it super profesh.
Colt Seavers: Profesh is my middle name.
Jody Moreno: You said your middle name was Danger.
Colt Seavers: That’s my stage name.

Colt Seavers (Ryan Gosling) is de stuntman voor de ster Tom Ryder (Aaron Taylor Johnson). Ryder is ijdel en geniet van zijn sterstatus en doet menigeen geloven dat hij zelf de stunts doet maar het is Colt die Tom er op het witte doek goed uit laat zien. En dan gaat het op een geven moment, een stunt mis en Colt raakt zwaar gewond. Dit ongeluk doet hem niet allen zijn beroep verlaten maar ook de cameravrouw Jody Moreno (Emily Blunt) waarmee hij een relatie heeft. 18 maanden later rijdt hij de auto’s van klanten voor een Mexicaans restaurant naar een parkeerplek en terug. Het is dan dat Gail Meyer (Hannah Waddingham) contact met hem op neemt. Zij is de producent van Tom Ryder’s nieuwste film Metalstorm, een film die het regiedebuut van Jody moet worden. Naar Gail’s zeggen heeft Jody specifiek gevraagd voor Colt’s bijdrage bij deze film maar eenmaal op de set blijkt dat laatste niet waar te zijn.

Jody Moreno: You are literally the last person on Earth I wanna see. I’d slap the shit outta you. I really could.
Colt Seavers: And I’m open to that in a safer environment.

Gail heeft een andere reden om Colt te vragen. Tom is namelijk spoorloos verdwenen en als de film afgelast wordt, zou dit Jody’s carriere als regisseuse al meteen in de kiem kunnen doen smoren. Het schijnt dat Tom ondergedoken is omdat hij in conflict is gekomen met een aantal drugsdealers. En zo begint Colt met zijn speurtocht. Als hij Tom’s appartement bezoekt wordt hij aangevallen door Tom’s vriendin Iggy Star (Teresa Palmer). Als het gevecht voorbij is en het tot een gesprek komt krijgt Colt een aanwijzing die hem naar een nachtclub brengt waar hij in contact komt met een van Tom’s dealers Doone (Matuse). Die drogeert Colt en als deze later halfstoned Tom’s hotelkamer doorzoekt vindt hij in de badkuip een lijk. Colt waarschuwt de politie maar als die de hotelkamer doorzoekt is het lijk verdwenen.

Op de set lijken de oude wonden te helen en bloeit er aarzelend weer iets op tussen Colt en Jody. Dan krijgt hij van Gail te horen dat zijn aanwezigheid op de set niet langer meer gewenst is. Als Cody en zijn vriend en collega Dan Tucker (Winston Duke) de telefoon van Tom in handen krijgen, blijkt dat de filmster verantwoordelijk is voor de dood van de man in badkuip. Tom wil die sporen uitwissen en stuurt de nodige zware jongens op Colt af die hem gevangen weten te nemen. Daar geeft de filmster aan dat alles in het werk gesteld wordt om het doen laten lijken dat niet Tom maar Colt de moord gepleegd heeft. Het ziet er niet goed uit voor Colt maar dan blijkt hij nog twee belangrijke troefkaarten achter de hand te hebben, namelijk Jody en zijn vakbroeders de stuntlui.

Toen The Fall Guy uitkwam ontving de film voornamelijk positieve kritieken. Zo liet Brian Tallerico weten dat “The Fall Guy feels like a pushback against all the CGI-heavy, character-less, humorless blockbusters that have been coming off the content production line” and provides audiences “with what too often feels like a secondary concern in big movies lately: fun”. Maar ook in The Fall Guy zit nog behoorlijk veel CGI en ja, het is waar dat de film is een ode aan stuntlui is en de film heeft een aantal prima momenten. De momenten tussen Ryan Gosling en Emily Blunt zijn prima en tussen hen ontspint zich een tijdlang een boeiende afwisseling tussen aantrekken en afstoten. Het resulteert in een uitstekende scene waar middels een split screen zowel de afstand als de verbondenheid tussen de twee getoond wordt. En dat laatste (verbondenheid dus) overheerst omdat de twee ondanks de afstand elkaars handelingen kopiëren en overnemen. Als ik nu tijdens een les filmanalyse de werking en de narratieve functie van een split-screen zou moeten uitleggen, zou ik voor die scene kiezen.

Het eerste uur van The Fall Guy is de film inderdaad onderhoudend, maar dan verliest de film mij door zijn halfslachtigheid. Alsof David Leitch terugvalt op wat hij goed beheerst en dat is vooral actie terwijl het juist de romantische verhaallijn was die het kloppend hart van de vertelling bleek. Opeens glijdt de romantische komedie uit de film en komt de actiefilm ervoor in de plaats en hierin overschreeuwt The Fall Guy zich in het laatste uur voortdurend. Met mindere talentvolle acteurs dan Ryan Gosling en Emily Blunt was de film ronduit irritant geworden.

Tijdens de eindcredits verschijnen ook nog heel even Lee Majors en Heather Thomas. Als een soort eerbetoon was het prima maar tegelijkertijd vond ik het ook enigszins pijnlijk. De jaren waren noch voor Majors noch voor Thomas mild geweest.

De hoop van Universal dat THE FALL GUY een commercieel succes zou worden blijkt nu toch vooral ijdel te zijn.

Regie : David Leitch.
Acteurs : Ryan Gosling, Emily Blunt, Aaron Taylor-Johnson, Hannah Waddingham, Teresa Palmer, Stephanie Hsu, Winston Duke, Ben Knight, Matuse, Adam Dunn, Zara Michales, Ioane Saula, Gregory J. Fyer, Madeleine Wilson, Kalkidan China, Angela Nica Sullen, Di Smith, Megan O’Connell, Jack Doherty, Tony Linch, Georgia Nottage, Jack Doherty, Lee Majors, Heather Thomas.
Waardering: 5,5

Deel: