Miguel Batida, de getalenteerde zanger van Angolese afkomst, heeft de afgelopen zes jaar zijn thuis gevonden in Europa. Afstammend van een familie met een rijke muzikale traditie – zijn vader een gerenommeerde bruiloftszanger en zijn moeder een begenadigde danseres uit Malange, een provinciestad in Angola – lijkt het erop dat deze artiest eindelijk zijn wortels heeft gevestigd. Met een diepe verbondenheid met de Angolese kizomba-muziek, herinnert Batida zich zijn jeugd als een constante soundtrack van Eduardo Paim die door het huis galmt terwijl zijn ouders de elegantie van de dans in de woonkamer vertonen. Voor Batida was kizomba niet slechts een muziekgenre, maar eerder een essentieel onderdeel van zijn dagelijks leven, net zo noodzakelijk als ontbijt, lunch en avondeten.

Het is fascinerend om te zien hoe kizomba, diep geworteld in de Angolese cultuur, langzaam maar zeker de wereld verovert in een eigentijdse clubvariant. Batida’s debuutsingle ‘Muscle Memory’, die vandaag werd uitgebracht, getuigt van zijn artistieke veelzijdigheid en diepgang. Het nummer, doordrenkt met thema’s van Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS), werpt een schijnwerper op de pijnlijke erfenis van een generatie die is getekend door de littekens van een burgeroorlog. Desondanks weet Batida deze zware thema’s te vertalen naar een uiterst dansbare en hedendaagse kizomba-track. ‘Muscle Memory’ is zo aanstekelijk dat het een blijvende indruk achterlaat bij de luisteraar, een ware oorwurm die zich nestelt in het geheugen en niet snel verdwijnt.

Met zijn onweerstaanbare ritmes en aanstekelijke melodieën, lijkt ‘Muscle Memory’ zich te profileren als een potentiële zomerhit van het jaar. Het is het soort nummer dat binnenkort vanuit elke strandtent schalt, dat mensen onbewust neuriënd op de terrassen laat meedeinen. Bij Maxazine zijn we dan ook verheugd om de primeur van de videoclip van Batida’s nieuwste single ‘Muscle Memory’ te presenteren.

Deel: