The Jesus and Mary Chain heeft vrijdag hun nieuwe album ‘Glasgow Eyes’ uitgebracht via Cooking Vinyl. Het duo – de broers Jim en William Reid – viert 40 jaar met een nieuw album, een volledige autobiografie en een tournee door het Verenigd Koninkrijk en Europa. ‘Glasgow Eyes’ werd opgenomen in de Mogwai Castle of Doom studio in Glasgow, waar Jim en William hun creatieve proces voortzetten na hun vorige album ‘Damage and Joy’ (2017). Met dit album behaalden ze hun hoogste hitlijst in meer dan twintig jaar. Met ‘Glasgow Eyes’ omarmt The Jesus and Mary Chain een nieuw hoofdstuk. Geïnspireerd door het artistieke werk van Suicide en Kraftwerk, gecombineerd met zoete melodieën, gecontroleerde chaos en spontane jazzinvloeden.

“Maar verwacht niet dat The Mary Chain jazz wordt. Mensen zouden een Jesus and Mary Chain-plaat moeten verwachten, en dat is zeker wat ‘Glasgow Eyes’ is. Onze creatieve aanpak is opmerkelijk hetzelfde als in 1984: ga gewoon de studio in en kijk wat er gebeurt. We gingen naar binnen met een aantal liedjes en lieten het op zijn beloop. Er zijn geen regels, je doet gewoon wat nodig is. En er is sprake van telepathie: wij zijn die rare, niet helemaal tweelingen die elkaars zinnen afmaken”, vertelt Jim Reid.

De eerste single van het album, ‘jamcod’, mixt donkere elektronica met een overweldigend gitaargeluid dat alleen van William Reid kan zijn. Hierdoor voelt dit aan als een echte, frisse Mary Chain klassieker.

‘jamcod’ en ‘Glasgow Eyes’ maken niet alleen deel uit van een nieuw hoofdstuk in het verhaal van The Jesus and Mary Chain, maar de nummers markeren ook een terugkeer naar hun roots. Van hun debuut ‘Psychocandy’ tot de klassieker ‘Just Like Honey’ zijn de broers langzaam geëvolueerd tot buitenbeentjes die consequent kwaliteitsmuziek produceren.

TRACKLIST ‘GLASGOW EYES’:

Venal Joy
American Born
Mediterranean X Film
jamcod
Discotheque
Pure Poor
The Eagles and The Beatles
Silver Strings
Chemical Animal
Second of June
Girl 71
Hey Lou Reid

Tourdata The Jesus and Mary Chain:

22 maart: Albert Hall, Manchester, NL
23 maart: Albert Hall, Manchester, NL
25 maart: Olympia, Dublin, IRE
26 maart: Limelight 1, Belfast, NI
27 maart: Usher Hall, Edinburgh, SCO
29 maart: Roundhouse, Londen, NL
30 maart: Roundhouse, Londen, NL
2 april: Amager Bio, Kopenhagen, DNK
3 april: Pustervik, Göteborg, ZWE
5 april: Rockefeller, Oslo, NO
6 april: Brouwerij München, Stockholm, SWE
7 april: Plan B, Malmö, SWE
9 april: Markthalle, Hamburg, DE
11 april: Huxleys, Berlijn, DE
12 april: Live Music Hall, Keulen, DE
13 april: Elysée Montmartre, Parijs, FRA
15 april: L’Usine, Genève, CHE
16 april: Salzhaus, Winterthur, CHE
17 april: Alcatraz, Milaan, ITA
19 april: Donaufestival, Krems, AUT
20 april: Halle O2, Heidelberg, DE
21 april: Roadburn Festival, Tilburg, NLD
23 april: Ancienne Belgique, Brussel, BEL
24 april: Paard, Den Haag, NLD
25 april: Den Atelier, Luxemburg
11 mei: Cruel World Festival, Pasadena, CA, VS
25 mei: Tomavistas Festival, Madrid, ESP
16 augustus: Green Man Festival, Bannau Brycheiniog National Park, Wales
17 augustus: Vodafone Paredes de Coura, Portugal

Deel: