De legendarische hiphopformatie Wu-Tang Clan behoeft al decennia lang geen introductie meer. Ook op sologebied hebben de Wu-Tang-leden afzonderlijk van elkaar vele successen behaald. Zo bracht mede Wu-Tang oprichter GZA the Genius meerdere albums uit, waaronder het meesterwerk ‘Liquid Swords’ uit 1995. Afgelopen woensdag stond de Effenaar in Eindhoven in het teken van dit zeer succesvolle album tijdens de ‘Liquid Swords Live’-show van GZA samen met de Phunky Nomads band.

In de grote zaal van de Effenaar waren voor het begin van het concert al veel hiphop-fans aanwezig om GZA the Genius aan het werk te zien. Menig bezoeker had zich speciaal voor dit optreden van GZA in een Wu-Tang Clan t-shirt gehesen. Een dj warmde het publiek alvast op met zeer fijne hiphop beats die door de speakers knalden.

Terwijl de zaal zich steeds meer vulde had het Nederlandse MOVNT OLYMPVS de eer om het voorprogramma te verzorgen. Het collectief bestaande uit de vier rappers III Material, Ome Guus, Cobra en JoJo Wavy brachten een mix van 90’s beats met veel hedendaagse invloeden. Met gemak gingen de rappartijen in elkaar over, het publiek liet zich goed meenemen door de muziek. Met veel enthousiasme gooide de dj diverse MOVNT OLYMPVS shirts het publiek in, waarop er lachend werd gereageerd: “Laat zien wat je weggeeft!” In de half uur durende set gingen de nummers snel in elkaar over. Tijdens ‘Harpoen’ lieten de mannen van MOVNT OLYMPVS horen ook a capella zeer goed uit de verf te komen. Met ‘DR. LVTHER’ werd het einde van dit optreden ingeluid, mede door de aanstekelijke hook, “Wie zijn die mannen op die bergtop?”, was dit een sterke afsluiter.

Nadat het podium was omgebouwd kon het concert van GZA the Genius van start gaan in de intussen ramvolle zaal van de Effenaar. Ramsey Jones kwam het podium op om de band, de Phunky Nomads, voor te stellen: Phearnone op viool en toetsen, Entrfied ‘The god of sound’ op toetsen en bassist Djibril Toure. Naast drummer is Ramsey Jones ook de bandleider van de Phunky Nomads. Ramsey stelde zich tevens aan het publiek voor als de oudste broer van Ol´ Dirty Bastard en de neef van GZA en RZA.

Met het inzetten van het instrumentale intro werd meteen de toegevoegde waarde van deze liveband duidelijk. Mede door de live viool en de algehele vibe van de Phunky Nomads kwam de muziek nog directer bij het publiek binnen. Bij ‘Duel Of The Iron Mic’ kwam GZA the Genius het podium van de Effenaar opgelopen en bracht direct zeer strakke raps ten gehore. Vanaf het moment dat GZA het podium betrad had hij het publiek in zijn greep. Zijn raps werkten haast hypnotiserend, mede door de live band was dit de allerbeste wijze om van deze muzikale klassiekers te genieten. Alle teksten werden woord voor woord meegezongen door de vele fans in Eindhoven. Al snel volgden ‘Gold’ en ‘Living In The World Today’. Gedurende het concert maakten veel fans het Wu-Tang Clan teken met hun handen.

Gedurende zijn show bleek GZA even last te hebben van weinig keyboard op zijn monitor, maar hij liet zich hierdoor niet van de wijs brengen en rapte gewoon door terwijl de aanwezige geluidsman samen met Entrfied naar een oplossing zochten. Ook het drumpad van Ramsey Jones liet het even afweten. “Dit is waarom we live spelen”, aldus Ramsey Jones. Ook al stond deze show geheel in het teken van het ‘Liquid Swords’ album, was er in Eindhoven ook ruimte voor andere klassiekers zoals de Wu-Tang Clan track ‘Clan In Da Front’. Het publiek genoot ervan en zong hard mee met GZA.

De vioolpartijen speelden een grote rol op het album ‘Liquid Swords’, al stond het afgelopen woensdag her en der ietwat te hard afgesteld in de mix voor het zaalgeluid, waardoor het de raps van GZA weleens overstemde. In Eindhoven trakteerde Phearnone het publiek ook nog op een vioolsolo. In de tussentijd werden bij de fans vooraan een aantal platen- en cd-hoesjes verzameld zodat GZA ze van een handtekening kon voorzien. Een enkele fan schudde GZA ook nog de hand. Tijdens het optreden bracht GZA the Genius ook een cover van zijn wijlen Wu-Tang Clan collega en neef Ol’ Dirty Bastard. ‘Shimmy Shimmy Ya’ werd met gejuich ontvangen en ook nu werd er hard meegezongen.

Dat het concert van GZA the Genius niet op het oorspronkelijke tijdstip begon was het publiek al lang en breed vergeten. GZA liet in Eindhoven zien waarom hij en de Wu-Tang Clan zo legendarisch zijn. Het album ‘Liquid Swords’ is ook anno 2024 nog ijzersterk. Doordat GZA deze nummers samen met de Phunky Nomads live speelde maakte het geheel nog magischer. Met het live spelen van het album ‘Liquid Swords’ en er nog wat andere klassiekers aan toe te voegen bezorgde GZA the Genius de Effenaar een zeer bijzondere en memorabele avond voor fans en hip hop liefhebbers. Aan het einde van het concert was het vooraan het podium dringen geblazen, een aantal fanatieke fans had zich aan de rand van het podium verzameld met wat Wu-Tang en GZA platenhoezen in de aanslag, om deze ook door GZA te laten signeren.

Foto’s (c) Stefanie Portegies

Deel: