Pearl Jam is terug! De band kondigt hun nieuwe album ‘Dark Matter’ aan, dat over enkele maanden in de winkels zal liggen Begin 2022 hoorden we van de band dat ze bezig waren met nieuwe muziek. De gelijknamige single verklapt al: het album heeft veel momentum! Of zoals zanger Eddie Vedder tijdens een optreden in de zomer van 2023 aankondigde: “We’ve made a record for next year. What I can tell you is if you like the musicians in this group, you’re gonna hear them playing at their highest level.”

Pearl Jam is een van de meest invloedrijke rockbands van de jaren negentig. De band werd in 1990 opgericht in Seattle, Washington en bestaat uit Eddie Vedder (zang), Mike McCready (gitaar), Stone Gossard (gitaar), Jeff Ament (bas) en Matt Cameron (drums). Hun debuutalbum Ten, uitgebracht in 1991, katapulteerde Pearl Jam onmiddellijk in de schijnwerpers. Met hits als ‘Alive’, ‘Even Flow’ en ‘Jeremy’ kreeg de band wereldwijde erkenning en werd ze een symbool van de ontluikende grunge-beweging. Van ‘Ten’ zijn miljoenen exemplaren verkocht en wordt nu beschouwd als een van de beste albums van de jaren negentig.

In de jaren die volgden versterkte Pearl Jam hun reputatie als een van ’s werelds toonaangevende rockbands. Met albums als ‘Vs.’ (1993), ‘Vitalogy’ (1994) en ‘No Code’ (1996) toonde de band opmerkelijke veelzijdigheid en bereidheid om te experimenteren. Haar muziek werd gekenmerkt door intense gitaarriffs, krachtige zang en beklijvende teksten waarin onderwerpen als sociaal onrecht, politiek en persoonlijke strijd aan bod kwamen.

Ondanks hun aanhoudende succes heeft Pearl Jam altijd een zekere afstand tot de mainstream behouden en zich verzet tegen commerciële druk. De band weigerde muziekvideo’s te maken en vocht tegen Ticketmaster, een van de grootste ticketaanbieders, om lagere ticketprijzen en meer controle over hun optredens te krijgen.

Gedurende hun carrière heeft Pearl Jam talloze prijzen ontvangen, waaronder Grammy’s. Ze staan ​​bekend om hun gepassioneerde live optredens en hebben een reputatie opgebouwd als een van de beste live bands ter wereld. Daarnaast is de band actief betrokken bij sociale en milieuvraagstukken en ondersteunt zij diverse goede doelen.

Tegenwoordig, meer dan dertig jaar na hun oprichting, blijft Pearl Jam een ​​kracht in de rockmuziek. Met hun onderscheidende geluid en onvermoeibare passie voor muziek en sociale betrokkenheid hebben ze generaties fans over de hele wereld geïnspireerd en gevormd. Jouw muziek zal ook in de toekomst mensen van alle leeftijden blijven raken en ontroeren. Het nieuwe album komt uit op 19 april.

Deel: