Helado Negro vertaalt zich naar ‘Zwarte Helm’, een intrigerende artiestennaam die de in Florida geboren Latinx-artiest Roberto Carlos draagt. Als zoon van Ecuadoraanse immigranten heeft hij sinds 2009 muziek gemaakt onder de naam Helado Negro, en zijn laatste album, ‘Phasor’, markeert zijn achtste release in een periode van 15 jaar.

De muziek van Helado Negro is een harmonieuze fusie van de Latijns-Amerikaanse invloeden die hij van huis uit meekreeg en de modernere elektronische en dansgeïnspireerde geluiden die hij oppikte in Zuid-Florida. Een vergelijking met artiesten als Thievery Corporation, maar met een meer Latijnse twist, zou passend zijn voor degenen die bekend zijn met dit genre. Voor anderen kan het album doen denken aan de ontspannen sfeer van de ‘Cafe del Mar’-serie die in de jaren negentig populair was.

Op ‘Phasor’ heeft Roberto Carlos een ultieme laid-back geluid gecreëerd, dat voornamelijk elektronisch van aard is met een heldere, meeslepende klank. De productie van de beats en drums is van uitzonderlijke kwaliteit, alsof je er zelf bij bent terwijl ze worden opgenomen. Het luisteren naar dit album is een waar genot voor de oren.

De luisterervaring van ‘Phasor’ roept beelden op van een rustige ochtendwandeling door een bos in Zuid-Spanje, waarbij je omgeven bent door kurkeiken en af en toe een hagedis ziet wegschieten. Het gevoel van rust en de energie die je krijgt van de muziek zijn kenmerkend voor dit album.

In 2019 bereikte Carlos een keerpunt in zijn muzikale ontwikkeling toen hij kennismaakte met de Sal-Mar, een unieke synthesizer gecreëerd door componist Salvatore Martirano. De geluiden die op deze synthesizer werden gecreëerd, vonden hun weg naar de kern van ‘Phasor’, waarbij eenvoud en herhaling werden gebruikt om diepgaande gedachten over te brengen, zowel tekstueel als muzikaal. Deze toevoeging van de Sal-Mar voegt een enigmatische en diepere laag toe aan het album.

Nummers als ‘Colores del Mar’ kunnen worden beschouwd als essentieel voor dit album, met een luie Bossa-nova vibe die zich langzaam ontvouwt en steeds meer lagen blootlegt. De intrigerende vocale arrangementen en de organische evolutie van de muziek maken dit nummer tot een ware oorwurm die zich nestelt in je gedachten.

‘Phasor’ is een innovatief album dat moeiteloos genres als Latin, jazz, fusion en EDM combineert tot een smaakvol geheel. Het is een meesterwerk dat een breed scala aan muziekliefhebbers zal aanspreken, en een luisterervaring biedt die zowel vertrouwd als vernieuwend aanvoelt. Helado Negro’s creativiteit en vakmanschap schijnen door in elk facet van dit album, en het resultaat is een muzikale reis die de luisteraar meevoert naar een wereld van verfijnde klanken en diepgaande emoties. (9/10) (4Ad Ltd)

Deel: