Frank Farian, de Duitse producer die in de jaren 70 en 80 een grote invloed had op de popmuziek, is maandag overleden. Farian was verantwoordelijk voor een aantal van de grootste hits uit die tijd, waaronder de muziek van Boney M en Milli Vanilli. Hij overleed in zijn huis in Miami.

Farian werd geboren in Frankfurt am Main, Duitsland, in 1941. Hij begon zijn carrière als songwriter en producer in de jaren 70. In 1974 formeerde hij de discogroep Boney M, die een wereldwijde sensatie werd met hits als ‘Daddy Cool’, ‘Rivers of Babylon’ en ‘Rasputin’.
Farian was ook een van de eersten die succesvolle popgroepen samenstelde van artiesten van verschillende etnische achtergronden. Boney M was een multiculturele groep met leden uit Duitsland, Nederland, Jamaica en Barbados en verkocht meer dan 150 miljoen albums wereldwijd. Het werd een van de bestverkochte discogroepen aller tijden.

In 1988 produceerde Farian Milli Vanilli, een duo van blanke jongens die zongen over een achtergrond van zwarte studiozangers. Milli Vanilli won twee Grammy Awards, maar de fraude kwam uiteindelijk aan het licht en de groep werd ontmaskerd. Farian werd veroordeeld voor fraude en moest een boete betalen.

Ondanks de controverse bleef Farian een succesvolle producer. Hij produceerde voor Terence Trent D’arby, No Mercy, Stevie Wonder en Meatloaf. Een verzoek van Michael Jackson wees hij echter af, mogelijk om het bedrog rond Milli Vanilli te maskeren. Farian was echter een groot producer die de wereld van de popmuziek veranderde. Hij was een pionier in de discomuziek en hij was ook een van de eersten die succesvolle popgroepen samenstelde van artiesten van verschillende etnische achtergronden.

Farian had zelf ook enkele nummers uitgebracht, waaronder een cover van Otis Redding’s ‘Mr. Pitiful’ en een Duitse versie van Dickey Lee’s ‘Rocky’ Farian startte de supergroup Far Corporation , met daarin Steve Lukather, David Paich, Bobby Kimball, Simon Phillips (allemaal leden van Toto) en Robin McAuley. Farians muziek heeft een blijvende impact gehad op de popmuziek. Zijn hits zijn nog steeds populair en worden nog steeds gedraaid op radio en televisie. Farians muziek heeft ook een nieuwe generatie muzikanten geïnspireerd.

Farians dood werd met verdriet ontvangen door fans en collega’s. Velen noemden Farian een “legendarische producer” die “een onuitwisbare stempel heeft gedrukt op de Duitse muziekcultuur”. De muziekindustrie heeft haar respect betuigd aan Farian en noemde Farian een “pionier van de discomuziek” en een “visionaire producer”.

Vlak voor zijn door sprak Maxazine er toeval nog met Farian, die speciaal voor Maxazine de Milli Vanilli Essentials samenstelde. Deze Essentials zullen een dezer dagen online komen. Frank Farian is 82 jaar geworden.

Deel: