Vrijdagavond betrad Level 42 het podium van Poppodium 013 in Tilburg, maar helaas niet zonder haperingen. Toch werd het een avond waarbij duizenden mensen genoten van de kunsten van de Britse band. Zo vol als vrijdag was het zelden in 013, en het publiek stond rijen dik tot in de gangen.

De avond begon met het betoverende ‘Almost There’ waarmee Level 42 meteen de toon zette voor een avond vol energieke muziek en onvergetelijke momenten. Mark King worstelde al direct met zijn stem en miste herhaaldelijk de juiste teksten. Dat stoorde helaas wat meer dan vroeger, toen hij het vergeten van de tekst wel eens verbloemde door er een andere, jolige, tekst bij te verzinnen. ‘To Be With You Again’ en ‘Running in the Family’ volgden, waarbij de band moeiteloos schakelde tussen subliem instrumentaal spel als op ‘Heathrow’ en meeslepende herkenbare hits.

Sinds het verdwijnen van ‘Mr. Pink’ van de setlist was een krachtige bas-solo van Mark King een zeldzaamheid. Gelukkig compenseerde hij dit gemis tijdens ‘Love Games’ met een mooie solo. Het publiek werd getrakteerd op een virtuoze showcase van zijn meesterlijke spel, dat het hart van elke muziekliefhebber sneller deed kloppen. Misschien niet vernieuwend, maar zeker genoeg om de fans te bekoren.

Maar niet alleen King, ook de blazerssectie, bestaande uit saxofonist Sean Freeman, trompettist Dan Carpenter en trombonist Nichol Thomson, stond te schitteren, hoewel hun onderlinge vriendschap en daaruit voortvloeiende onderlinge grappen en grollen soms meer de boventoon voerde dan het contact met het publiek.

Level 42 bracht niet alleen klassiekers ten gehore, maar verraste het publiek ook met albumtrack als publiekslieveling ‘Kansas City Milkman’ en oudje ‘Love Meeting Love’, waardoor de diehard fans in het publiek extra werden verwend. Toetsenist Mike Lindup imponeerde en drummer Pete Ray Biggin drumde alsof zijn leven ervan afhing. Bij de afsluiter ‘Hot Water’ bereikte de energie van het publiek een hoogtepunt. Opvallend was het schouwspel van Pete Ray Biggin, die in het donker zijn drumstokken liet oplichten met ledlampjes, een visueel spektakel dat het publiek wild maakte.

Hoewel de band al ruim 40 jaar op het podium staat, kondigden ze aan in 2025 terug te keren. Ondanks de vocale strubbelingen van King, bewees Level 42 dat ze nog steeds in staat zijn om een gedenkwaardig optreden neer te zetten. Het concert van Level 42 in 013 in Tilburg werd niet alleen een reis door de uitgebreide discografie van de band, maar ook een herbeleving van de tijd waarin hun muziek ontstond.

Foto’s (c) Jeroen Nieuwstad

Deel: