In het Parkstad Limburg Theater kan het publiek deze dagen gaan kijken naar een finale run van voorstellingen van de musical Les Miserables, zoals die nog tot 12 november bezocht kan worden, voordat de productie de grens overgaat naar België.

De musical is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Franse schrijver Victor Hugo dat voor het eerst in 1862 werd gepubliceerd. In de musical draait het om het verhaal van Jean Valjean, de hoofdpersoon die negentien jaar gevangen zat voor het stelen van een brood. Na zijn voorwaardelijke vrijlating schendt hij de voorwaarden door een nieuwe identiteit aan te nemen. Dit trekt de aandacht van politie-inspecteur Javert, die vastbesloten is om Valjean op te sporen. Ondertussen belandt de alleenstaande moeder Fantine in de prostitutie om haar dochter Cosette te ondersteunen. Cosette wordt aanvankelijk verwaarloosd door de onbetrouwbare herbergiers Thénardiers, die haar in huis hebben genomen. Tegelijkertijd wordt hun eigen dochter, Eponine, verwend en bevoordeeld.

Na het overlijden van Fantine adopteert Jean Valjean Cosette. Later ontstaat er een complexe liefdesdriehoek, want zowel Cosette als Eponine worden verliefd op Marius Pontmercy, een van de studenten die betrokken is bij een opstand. Helaas is Marius al verliefd op Cosette. De studenten, onder leiding van Enjolras, plannen een revolutie, de Parijse Juni-opstand van 1832, om de armen te helpen. Een straatkind genaamd Gavroche speelt ook een rol in de plannen van de studenten. Daarnaast zijn er tal van andere personages, waaronder prostituees, studenten opstandelingen, fabrieksarbeiders en diverse anderen, die het ensemble vormen in dit boeiende verhaal.

In thematiek is het verhaal en de achtergrond waartegen het geschreven werd niet veel anders dan het andere meesterwerk van Victor Hugo, De Klokkenluider van de Notre Dame, dat hij bijna 30 jaar eerder schreef. Hugo was gewoon een hopeloze socialistische romanticus die twee keer hetzelfde thema verwerkte in een ander verhaal. Nu, meer dan 150 jaar later blijkt dat Hugo’s thematiek tijdloos is. Nog steeds trekt de musical volle zalen en zwijmelen de mensen bij het liefdesverhaal , het verraad en het revolutionaire drama.

De productie in de volledig gevulde Rabozaal in Heerlen stond als een huis. natuurlijk wist iedereen al van de uitzonderlijk mooie en technisch vernuftige mise en scène en de zeer geloofwaardige en spectaculaire decors, maar om dat dan zo in het echt te zien, dat was toch wel heel bijzonder. In Heerlen werd natuurlijk vooral reikhalzend uitgekeken naar de vertolking van Jean Valjean door ‘local hero’ Milan van Waardenburg uit Kerkrade. De zanger heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen in musicalland, en ook de dragende hoofdrol van Jean Valjean zette hij in Heerlen zeer geloofwaardig neer. Vooral ‘Breng hem thuis’ werd zeer indrukwekkend en vlekkeloos neergezet door de tenor. Je kon een speld horen vallen op het hoogpolige tapijt van de Heerlense cultuurtempel. Naast Van Waardenburg was er ook een open doekje voor Channah Hewitt die de rol van Fantine speelt. Haar interpretatie van ‘Mijn droom’ , een van de mooiste liederen in deze musical was ‘spot on’ en liet het publiek niet onberoerd.

‘Les Misérables’ is een musical die de toeschouwer in een sneltreinvaart meeneemt langs een verhaal dat tientallen jaren beslaat. Geen moment kan de aandacht verslappen, en om de haverklap wordt het publiek weer verrast door de mooiste decors en knap acteerwerk. Naast het drama dat zich afspeelt is er ook plaats voor lol en kolder, vooral gebracht door het herbergiers echtpaar de Thénardiers, gespeeld door Ellen Pieters en Yannick Plugers. Yannick’s versie ‘Baas van het hele Spul’ was meer dan amusant en dwong bewondering af want het is naast een vocale prestatie ook fysiek een hele tour om dat goed neer te zetten.

Na bijna drie uur viel de cast, inclusief het orkest onder leiding van Steven van Gool, een ovationeel en minutenlang durende staande ovatie ten deel. Hier en daar zag je mensen een traantje wegpinken. Mooi als theater dat met mensen kan doen. Les Miserables in Heerlen was een prachtige ervaring. De Musical werd uitgevoerd door een cast die inmiddels enorm goed op elkaar is ingespeeld en avond aan avond deze topprestatie neer kan zetten. Mocht deze musical nog op de verlanglijst staan? Gaan! Voordat het niet meer kan.

Deel: