Afgelopen zaterdagavond stond Poppodium De Spot in Middelburg in het teken van de betoverende woestijnblues van de Malinese zanger/gitarist Vieux Farka Touré. De zoon van de legendarische gitarist Ali Farka Touré bracht een muzikale reis die diep geworteld is in de rijke tradities van zijn thuisland. Met acht studioalbums op zijn naam, waaronder twee uitgebracht in 2022, heeft Vieux zich bewezen als een muzikale vernieuwer die voortbouwt op de erfenis van zijn vader.

Het eerste van de twee recente albums, ‘Les Racines’, bracht Vieux’s bluesy gitaarspel naar meditatieve hoogten. Op het vervolg, getiteld ‘Ali’, herinterpreteert hij het werk van zijn vader met de Texaanse band Khruangbin. Dit eerbetoon aan zijn vader is ook duidelijk hoorbaar op ‘Les Racines’, waarin Vieux teruggrijpt naar de tradities van de Malinese blues en de Songhai-cultuur van West-Afrika. Met elk nieuw project verkent Vieux nieuwe horizonten, omarmt hij uitdagingen en versterkt hij zijn reputatie als een van ’s werelds meest getalenteerde en innovatieve muzikanten. Het is duidelijk dat Vieux Farka Touré zich momenteel in de beste fase van zijn carrière bevindt.

De aankondiging van het concert was pas enkele weken geleden gedaan, en ondanks de relatief korte tijdspanne was de kleine zaal, die plaats biedt aan 500 bezoekers, niet helemaal uitverkocht. Dit bleek echter een zegen te zijn, omdat het publiek voldoende ruimte had om te dansen en zich volledig te laten meeslepen door de hypnotische klanken. Enkelen onder hen trokken zelfs hun schoenen (of klompen) uit om zich volledig over te geven aan de muziek, wat de sfeer in de zaal aanzienlijk verhoogde.

Vieux Farka Touré en zijn begeleidingsband trakteerden het publiek op een prachtige set die zowel zijn eigen werk als eerbetonen aan zijn vader omvatte. De avond bereikte zijn hoogtepunt met het nummer ‘Diaribi’, oorspronkelijk van zijn vader Ali Farka Touré. Het was een ontroerend moment waarin de muzikale erfenis van vader en zoon samenvloeide en het publiek in vervoering bracht.

Het optreden van Vieux Farka Touré in Poppodium De Spot was een muzikale reis die diepe indrukken achterliet. Het was een eerbetoon aan de rijke muzikale tradities van Mali en een viering van Vieux’s eigen artistieke groei. De avond bevestigde eens te meer dat Vieux Farka Touré een muzikant is die zichzelf steeds opnieuw uitvindt en dat zijn muziek tijdloos is. Het was een waar genoegen om getuige te zijn van deze bijzondere avond vol woestijnblues.

Deel: