Nu de feestdagen langzaam maar zeker dichterbij komen, worden er ook weer de nodige kerstalbums uitgebracht. Ook zangeres Cher trakteert haar fans met haar album ‘Christmas’ op een zeer fijne verzameling kerstnummers voor de feestdagen.

‘Christmas’ is het allereerste kerstalbum in de decennialange carrière van Cher, daarnaast is het album het 27e studioalbum dat Cher heeft uitgebracht. ‘Ik had geen intentie om een kerstalbum te maken’, aldus Cher. Op navraag van Warner Records gaf Cher aan haar versie van passende kerstnummers te willen laten horen, maar dat ze hierbij wel haar gevoel wilde volgen. Het label was erg tevreden met het eindresultaat en zo is ‘Christmas’ een echt Cher-album geworden. Het album is opgedragen aan de vorig jaar overleden moeder van Cher, Georgia Holt. Ze overleed vorig jaar net voor de feestdagen op 96-jarige leeftijd.

Op ‘Christmas’ blijft Cher ver weg van een aantal van de meest gecoverde kerstklassiekers en brengt ze op geheel eigen wijze 13 hele fijne kerstliedjes ten gehore. Voor het overgrote deel werkte Cher voor dit album samen met producer Mark Taylor, met wie ze al lang en succesvol samenwerkt. Mede hierdoor hebben de nummers de vertrouwde Cher-sound. De openingstrack ‘DJ Play A Christmas Song’ is hier een goed voorbeeld van. Met een zeer aanstekelijk refrein dat direct in het oor blijft hangen, doet deze heerlijke feelgood uptempo track lichtelijk denken aan haar monsterhit ‘Believe’.

‘Christmas’ bevat ook een aantal zeer interessante samenwerkingen. Volgens Cher was het besluit om gastartiesten toe te voegen een ‘last-minute’-beslissing. Dit blijkt wel een hele juiste beslissing te zijn. Zo is het duet met Stevie Wonder ‘What Christmas Means To Me’ een waar genot om naar te luisteren. Niet alleen heeft deze klassieker een leuke Motown-achtige vibe, het is daarnaast ook prachtig om deze twee grootheden een zo fijn kerstduet te horen zingen. De mondharmonica-solo van Stevie Wonder maakt het pareltje compleet. Ook ‘Home’ samen met Michael Bublé laat de luisteraar wegdromen. Het is een rustpuntje in al het feestgedruis op dit album. Natuurlijk kent iedereen de versie van Michael Bublé, maar als duet met Cher krijgt dit pareltje een extra dimensie waarbij de luisteraar niet wist dat men deze versie nodig had. ‘Home’ krijgt juist met deze twee verschillende stemmen nog meer kracht en diepgang. De samenzang is erg sterk en zorgt ervoor dat je deze track het liefst op repeat wilt zetten omdat het
zo prachtig is en het je ontroert.

Het duet ‘Drop Top Sleigh Ride’ met Tyga is een beetje een vreemde eend in de bijt op het album, maar het is tevens een goed voorbeeld van het feit dat Cher zich blijft vernieuwen en ook andere stijlen met perfectie weet in te kleuren. De zang van Cher en de rapteksten van Tyga vullen elkaar goed aan en het zorgt hiermee voor de nodige diversiteit op het album. Voor ‘Drop Top Sleigh Ride’ is er samengewerkt met de producers Alexander Edwards, Mike Crook en Ryan OG.

De stem van Cher is tijdens haar jarenlange carrière alleen maar beter en sterker geworden, waarbij het eigenlijk niet uit maakt in welk genre ze zingt. Bij ‘Angels In The Snow’ is de kracht in haar stem zeer goed hoorbaar, maar ook bij ‘Please Come Home For Christmas’ is dit het geval. In elk nummer op het album is de perfectie van Cher zeer goed voelbaar. Ook in het duet ‘Put A Little Holiday In Your Heart’ met haar goede vriendin Cyndi Lauper wordt direct duidelijk dat we het te maken hebben met één van de beste zangeressen die er op deze aardbol rondloopt. Mede door de twee zeer sterke stemmen van Cher en Cyndi Lauper is ‘Put A Little Holiday In Your Heart’ een absoluut hoogtepunt op dit album. Het nummer geeft veel kracht en zou ook buiten het kerstgenre goed passen. Een heerlijk lied wat veel vreugde brengt tijdens het luisteren en wat lekker uit de speakers knalt.

Met ‘Christmas’ brengt Cher een fantastisch kerstalbum uit met een smaakvolle mix van ballads en uptempo tracks. Na het luisteren van dit album wil men dit het liefste op repeat zetten omdat het te snel is afgelopen. Stiekem roept dit kerstalbum, nu al, om een vervolg! Een absolute must voor in de platenkast!
(8/10) (Warner Records)

Deel: