Afgelopen zondag stond Europe in de grote zaal van TivoliVredenburg in Utrecht en ze speelden het dak eraf. Momenteel is de Zweedse rockband bezig met hun Europese tour die helemaal in het teken staat van het 40-jarige bestaan van de band.

Het concert van Europe werd geopend met een introductievideo over hun 40-jarige carrière. Kort daarna viel het doek en betraden de bandleden rockend het podium in de Utrechtse poptempel. Het publiek werd deze avond getrakteerd op tweeënhalf uur aan pure rock. Europe zocht veel contact met het publiek en was dan ook erg interactief met hun fans.

Het publiek had het erg naar hun zin tijdens dit concert in Utrecht, zo ging de zaal tijdens hits als ‘Rock The Night’ en ‘Superstitous’ helemaal los. Er werd hard meegezongen en volop gejuicht. Na een kleine anderhalf uur werd er een pauze ingelast waarna het concert weer werd ingeluid door middel van een documentaire video over de carrière van de band.

De Gitaristen John Norum en John Levén speelden de ene na de andere solo. Ook was de interactie tussen de bandleden goed en gaven ze elkaar de ruimte om hun solo’s en momenten te laten zien. Tussen al het gitaargeweld door brachten zanger Joey Tempest en gitarist John Norum een akoestische ode aan David Bowie met het nummer ‘Space Oddity’.

Naast alle gitaarsolo’s mocht natuurlijk ook een drumsolo niet ontbreken tijdens dit concert van Europe in TivoliVredenburg. Drummer Ian Haugland speelde zijn drumsolo op het bekende stuk ‘William Tell Overture’. De band Europe zocht hun fans veel op tijdens het concert in Utrecht en ze bedankten hun trouwe fanbase dan ook voor hun jarenlange support.

Natuurlijk kon het concert niet eindigen zonder toegift, na een korte pauze kwam Europe nog een keer terug het podium op om ‘Cherokee’ te spelen.  Met ‘The Final Countdown’ werd het definitieve einde van het concert ingeluid. In 1986 brak Europe door met hun album ‘The Final Countdown’, waarvan de gelijknamige single zo goed als wereldwijd nummer 1 werd. Het publiek zong dus ook luid mee toen de band deze wereldhit speelde als afsluiter van dit concert vol spektakel in de grote zaal van TivoliVredenburg in Utrecht.

Foto’s (c) Jayno Berkhoudt

Deel: